9 remedii la domiciliu pentru ameliorarea sindromului de tunel carpian

By | March 20, 2022

Ati simtit vreodata furnicaturi sau amorteala in maini sau brate? A persistat aceasta senzatir timp de cateva luni sau s-a agravat cu timpul? Daca da, este posibil sa aveti ceea ce se cheama sindrom de tunel carpian (STC).

STC poate aparea atunci cand un nerv de la incheietura mainii este ciupit. In multe cazuri, acesta este rezultatul unei activitati tipice de zi cu zi. Aceasta include utilizarea frecventa a uneltelor de mana vibratoare, cantatul la un instrument muzical sau munca manuala. Exista o dezbatere cu privire la faptul daca munca pe computer poate cauza STC.

Aceasta tulburare incepe de obicei lent si treptat. Poate afecta doar una sau ambele maini. Este posibil sa simtiti amorteala sau furnicaturi in degete, in special in aratator si degetul mare. De asemenea, este posibil sa simtiti o senzatie inconfortabila sau slabiciune la incheietura mainii.

Daca aveti STC intr-o forma usoara, este posibil sa va puteti ameliora simptomele cu modificari ale stilului de viata si medicamente. Iata noua remedii de casa pentru ameliorarea sindromului de tunel carpian:

1. Luati pauze de la sarcinile repetitive

Indiferent daca scrieti, cantati la chitara sau folositi un burghiu manual, incercati sa setati un cronometru in prealabil pentru 15 minute. Cand crnometrul se opreste, opriti-va din ceea ce faceti si miscati-va degetele. Intindeti mainile si miscati-va incheieturile pentru a imbunatati fluxul de sange in aceste zone.

2. Purtati atele pe incheieturi

Acest lucru poate ajuta la ameliorarea presiunii asupra nervului median. Simptomele sunt mai frecvente noaptea, asa ca purtarea unei atele seara poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Daca aveti de-a face cu sarcini repetitive la locul de munca, puteti purta atele pentru incheietura mainii si in timpul zilei.

3. Relaxati-va

Daca aveti sarcini repetitive precum scrisul, tastarea sau folosirea unei case de marcat, relaxati-va sau reduceti forta pe care o utilizati. Incercati sa utilizati un stilou cu prindere moale sau sa apasati mai usor tastele.

4. Atentie la flexie

Evitati activitatile care va fac incheieturile sa se flexeze la extrem in ambele directii. Incercati sa va mentineti incheieturile drepte cat mai mult posibil.

5. Mentineti mainile calde

Mentinerea mainilor calde poate ajuta la ameliorarea durerii si rigiditatii. Luati in considerare sa purtati manusi fara degete sau sa aveti la indemana incalzitoare de maini.

6. Exercitii

Puteti face exercitii rapide pentru incheietura mainii in timp ce stati la birou sau la coada la magazin. De exemplu, strangeti pumnul si apoi desfaceti degetele pana cand sunt din nou drepte. Repetati de cinci pana la 10 ori.

7. Ridicati mainile si incheieturile ori de cate ori este posibil

Acest remediu la domiciliu este deosebit de eficient daca STC este cauzat de sarcina, fracturi sau alte probleme legate de retentia de lichide.

8. Incercati medicamente fara prescriptie medicala (OTC)

Analgezicele OTC, cum ar fi aspirina si ibuprofenul, pot fi benefice. Acestea nu numai ca pot ameliora orice durere, dar pot si reduce inflamatia din jurul nervului.

9. Aplicati un unguent impotriva durerii

De exemplu, aplicarea topica de mentol poate reduce foarte mult durerea. Asigurati-va ca urmati instructiunile de pe ambalaj sau intrebati medicul dumneavoastra cum si cat de des sa utilizati ungentul.

Daca aceste sfaturi si trucuri nu au niciun efect asupra simptomelor dvs., luati in considerare vizita la un kinetoterapeut. Acesta va poate prescrie exercitii mai avansate pentru a va relaxa mainile si pentru a va ameliora simptomele.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.