Aspirina poate preveni atacul de cord?

By | August 16, 2019

Aspirina-poate-preveni-atacul-de-cordPotrivit liniilor directoare emise de asociatiile medicale, toate femeile trecute de 65 de ani ar trebui sa introduca in rutina lor zilnica o aspirina. Mai mult, in cazurile cu risc crescut pentru bolile de inima, se recomanda dublarea acestei doze. Acest lucru este justificat de faptul ca aproape jumatate din cazurile de decese la femei sunt cauzate de atacul de cord, ele fiind mai putin susceptibile decat barbatii si intarziind solicitarea tratamentului de urgenta.

Statisticile arata ca decesurile survenite in urma unui atac de cord sunt mai numeroase la femei decat la barbati

Daca analizam statisticile, decesurile cauzate de atacul de cord au scazut constant in cazul barbatilor, in timp ce in cazul femeilor cifrele au ramas nemodificate. Aspirina este un analgezic nesteroidian care subtiaza sangele si a fost deja recomandata femeilor care prezinta un risc crescut de atac de cord. Cu toate acestea, cifrele nu s-au modificat, medicii concluzionand ca varsta a fost un alt factor care a cauzat decese mai multe in randul femeilor decat in cel al barbatilor.

Aspirina – remediu controversat pentru prevenirea atacului de cord

Unii cardiologi nu sunt pe deplin de acord cu administrarea aspirinei pentru a preveni atacul de cord. Ei considera ca nefiind fondat faptul ca orice femeie trecuta de 65 de ani ar fi expusa riscului si, prin urmare, ar trebui sa ia o aspirina pe zi. Cu toate acestea, o femeie de 65 de ani este de obicei la menopauza, iar aceasta vine cu factori de risc suplimentari pentru bolile cardiace, cum ar fi hipertensiunea arteriala si excesul de greutate.

Altii considera liniile directoare ca fiind simple recomandari menite sa ii faca pe medici mai precauti in legatura cu sanatatea inimii femeilor in varsta, atunci cand le evalueaza starea de sanatate generala.

Prin urmare, cea mai buna abordare in ceea ce priveste administrarea aspirinei, ar fi sa beneficiati inainte de o evaluare completa.

Aspirina nu este singura cale de prevenire a atacului de cord

Experientele din trecut au aratat ca administrarea aspirinei pe o perioada mai lunga de timp creste riscul de sangerare intestinala, deci nu trebuie abuzat de ea.

Din fericire, aspirina nu este singura cale de a preveni abolile de inimia. Astfel, modificarea stilului de viata, o alimentatie sanatoasa si exercitiile fizice regulate, pot ajuta la tinerea la distanta a bolilor de inima.

De aceea, medicii cardiologi recomanda femeilor sa isi schimbe obiceiurile de viata si sa renunte la fumat pentru a ajunge la o tensiune arteriala buna si a se bucura de o inima sanatoasa si pternica cat mai mult timp.

Ele ar trebui sa faca exercitii fizice cel putin 60 de minute pe zi, sa reduca grasimile saturate, numarul de calorii si sa apeleze la surse de acizi grasi Omega3 cel putin de doua ori pe saptamana.

Pentru prevenirea bolilor de inima, atat la femei cat si la barbati, controalele periodice sunt foarte importante, mai ales ca atacurile de cord usoare pot trece neobservate, ele fiind evidentiate doar de testele de specialitate. Faceti chiar acum o programare pentru un control cradiac accesand site-ul https://www.cardioclinic.ro.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.