Ati observat cand ati fost la cumparaturi, faptul ca pungile de la casele de marcat si de la raioanele de fructe si legume, sau de la produsele in vrac, sunt diferite de cele din trecut?
Ei bine, acele pungi si sacose pe care le intalneam acum ceva timp in supermarketuri, au fost scoase din uz. Ele erau confectionate din materiale plastice traditionale.
Acum, se folosesc pungi biodegradabile tip maieu sau pungi compostabile, datorita faptului ca acestea nu sunt daunatoare pentru mediul inconjurator, nu sunt daunatoare pentru produsele pe care le transporta, si vin la pachet cu multe alte avantaje semnificative, pe care le puteti descoperi pe scurt (doar cateva dintre ele), in cele ce urmeaza.
Consum redus de petrol
Dupa cum bine stim cu totii, pentru confectionarea materialelor plastice traditionale, iar aici amintim si ambalajele, se folosea petrol. Petrolul dupa cum se stie, are efecte negative asupra mediului inconjurator, iar aici sunt incluse atat deseurile produse in timpul rafinarii, cat si efectele provocate de extragerea petrolului din pamant.
Statisticile arata (ca o curiozitate), ca in Statele Unite ale Americii, 3% din cantitatea de petrol extrasa anual, este destinat fabricarii materialelor plastice traditionale. De precizat este faptul ca petrolul, este o resursa neregenerabila, care este necesar sa fie conservata (la fel ca alti combustibili fosili).
In schimb, cand vine vorba de ambalajele confectionate din materiale plastice biodegradabile, acestea sunt fabricate fara petrol, motiv pentru care nu sunt periculoase pentru mediul inconjurator.
Compostabilitatea materialelor
In ceea ce priveste aceste materiale care sunt prietenoase cu mediul inconjurator, trebuie facuta precizarea ca sunt compostabile, ceea ce este benefic pentru sol. Compostabilitatea este eficienta pentru fertilitatea solului, dat fiind faptul ca materialele biodegradabile si compostabile, nu au in componenta substante chimice artificiale, la fel ca si plasticul traditional.
Materialele biodegradabile si compostabile sunt fabricate doar din materiale naturale. Acestea se descompun si imbunatatesc retentia de apa. In plus, ofera nutrienti necesari pentru sol, si contribuie din plin la cresterea plantelor mai sanatoase, fara a fi nevoie de ingrasaminte chimice si pesticide.
Reducerea nivelurilor de dioxid de carbon
Odata cu trecerea anilor, materialele plastice au inceput sa fie fabricate in cantitati din ce in ce mai mari, indiferent ca ne referim aici la ambalaje din materiale plastice traditionale, sau la diferite alte produse.
Cresterea productiei de materiale plastice traditionale, a determinat cercetatorii sa intre in actiune. Acestia au facut mai multe studii, iar rezultatele arata un lucru ingrijorator, si anume ca sunt foarte mari sansele ca pana in anul 2050, in oceane sa existe mai multe materiale plastice decat pesti.
In plus, tot dupa spusele cercetatorilor, pana in anul 2050, apa potabila in proportie de 80% va fi contamonata din microplastic. In aceste conditii, este firesc sa se doreasca reducerea utilizarii materialelor plastice.
Din fericire, au aparut materialele biodegradabile, si indiferent ca discutam despre pungi maieu biodegradabile sau despre alte produse care sunt fabricate din aceste materiale, ele sunt benefice pentru mediul inconjurator.
Materialele plastice se obtin de exemplu din zahar si dioxid de carbon, iar acest lucru este benefic pentru ca atunci cand nu mai sunt utilizate, ele se descompun mult mai repede decat materialele plastice traditionale. Acestea din urma necesita zeci sau chiar sute de ani pentru a se descompune.
Tot in ceea ce priveste descompunerea, materialele plastice traditionale emit tot felul de substante nocive cand se degradeaza. In schimb, materialele plastice nu prezinta nici un pericol in acest sens, dat fiind faptul ca nu elibereaza substante nocive la descompunere.
Acestea fiind spuse, materialele plastice biodegradabile si compostabile prezinta o serie de avantaje importante, asa ca este firesc sa le inlocuiasca pe cele traditionale.