Becurile de tip A in forma de para

By | April 1, 2016

Becurile de tip A in forma de paraBecurile standard de tip A in forma de para incandescente, sunt cele mai comune becuri, cu care ne-am obisnuit de foarte multi ani. In acelasi timp, in ziua de astazi, acestea sunt cele mai ineficiente din punct de vedere energetic, dintre toate tipurile de becuri si toate tehnologiile disponibile.

Becurile de tip A incandescente, se gasesc in majoritatea locuintelor rezidentiale de la noi, dar si din alte tari.

Desi sunt ineficiente energetic, acestea au totusi si cateva avantaje – sunt mult mai ieftine decat becurile ce folosesc alte tehnologii (CFL, LED, halogen), se aprind instantaneu (nu cer un anumit timp pentru a se incalzi si pentru a ilumina la capacitate maxima), sunt diponibile intr-o paleta enorma de marimi si forme si asigura in acelasi timp, o lumina placuta, calda cu o excelenta afisare a culorilor.

Cauti becuri LED? Cele mai performante becuri pot fi gasite pe Lanterne.ro.

Totusi, din cauza ineficientei energetice a acestora si a duratei de viata destul de scurte, acestea sunt mai scump de operat decat noile tipuri – compact fluorescent lamp (CFL) si light emitting diode (LED-urile).

Tipuri de becuri incandescente.

Exista 3 tipuri comune de becuri incandescente (cunoscute si sub numele de “linia A”) folosite in general in locuintele rezidentiale:
•    Becurile standard incandescente in forma de para, de tip A-19
•    Becurile incandescente eficiente energetic, cu halogen, de tip A-19
•    Reflectoarele sau reflectoarele parabolice (PAR), numite cateodata si lampi “flood” sau “spot”.

Linia standard de becuri incandescente A.

Sub numele de “tip-A” sau bec de tip A, acest tip de bec foloseste o baza medie Edison (E-26), dar sunt cele mai ineficiente din punct de vedere energetic, comparate cu celelalte tehnologii de iluminare (celelalte tipuri de becuri).

Becurile de tip A sunt cele mai raspandite la interiorul caselor noastre. Aceste becuri produc lumina vizibila prin incalzirea unei bobine sau a unui mic filament, ce straluceste pe masura ce este incalzit, la trecerea prin acesta a unui curent electric.

Becurile de tip incandescent dar cu o durata de viata mai mare, sunt prevazute cu filamente mai groase si mai puternice, ce pot tine mai mult decat filamentele standard, dar sunt si mai ineficiente energetic.

Noile standarde de eficienta energetica pentru iluminare, cer sau impun un consum al acestor becuri, cu cel putin 25% mai mic. Aceste standarde au inceput sa aiba efect incepand din Ianuarie 2012. De atunci si pana in ziua de astazi a trecut ceva timp, iar acum putem vedea efectele.

Becurile incandescente de tip A 19 nu se mai gasesc deja in magazine, iar productia acestora a incetat, nemaiexistand decat foarte putini producatori la nivel global (in general producatori mici din tari in curs de dezvoltare), care mai produc acest tip de becuri sau mari magazine care le mai au inca pe stocuri, in cantitati destul de mari.

Va sfatuim asadar, sa faceti trecerea la becuri cu o eficienta energetica ridicata, aveti de unde alege. Noi va recomandam cea mai noua si cea mai eficienta tehnologie, becurile cu led.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.