Beneficiile pentru mediu ale bioplasticelor

By | April 7, 2020

Beneficiile pentru mediu ale bioplasticelorCu siguranta ati auzit si dvs. discutandu-se despre bioplastice, si despre produsele care pot fi fabricate din aceste materiale, incepand de la farfurii ecologice, pungi biodegradabile, etc. Vom aborda acest subiect in randurile care urmeaza, si veti afla foarte multe informatii interesante in ceea ce priveste beneficiile pentru mediu, ale utilizarii acestor produse bioplastice .

Plasticul bazat pe biobaza are avantajul unic fata de materialele plastice conventionale de a reduce dependenta de resursele fosile limitate si de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera sau chiar de a fi neutru din carbon. In consecinta, materialele plastice biobilizate pot ajuta UE sa isi indeplineasca obiectivele pe 2020 privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Mai mult decat atat, bioplasticele pot aduce o contributie considerabila la cresterea eficientei resurselor printr-un ciclu de resurse inchis si utilizeaza cascade, mai ales daca materialele si produsele biobazate sunt fie reutilizate sau reciclate si eventual utilizate pentru recuperarea energiei (adica energia regenerabila).

Protectia climatica

Utilizarea resurselor fosile in procesele industriale creste ponderea de CO2 in atmosfera, ceea ce determina o crestere a temperaturii medii, asa-numitul efect de sera care este legat de prevalenta crescanda a numarului de furtuni, inundatii si ariditate.

Protectia climatica si scaderea emisiilor de CO2 reprezinta o parte centrala a politicii de mediu de pe glob, datorita faptului ca schimbarile climatice pot genera consecinte negative de anvergura. Guvernele si organizatiile lucreaza impotriva acestei amenintari cu masuri vizate.

In initiativa sa privind pietele de plumb, Comisia UE a stabilit ca bioplasticele au o importanta ridicata datorita impactului lor mai scazut de carbon. Strategia Uniunii Europene „Europa 2020” contine tinte concrete, incluzand emisiile de gaze cu efect de sera mai mici cu 20% fata de 1990, cresterea cu 20% a eficientei energetice si o cota totala de 20% din energia din surse regenerabile.

Utilizarea sporita a resurselor regenerabile si o pondere crescuta de produse bazate pe biobaza este un pas important catre atingerea acestor obiective. Analizele ciclului de viata arata ca materialele plastice biobilizate permit o economie semnificativa de CO2 – pana la neutralitatea carbonului – in comparatie cu materialele plastice conventionale, in functie de materie prima, produs si aplicatie.

Economia ciclului de viata si evaluarea ciclului de viata

Principiul dezvoltarii durabile in Europa este motivul introducerii economiei cu bucla inchisa in Uniunea Europeana. Produsele trebuie produse si utilizate intr-o maniera de conservare a resurselor, precum si recuperate dupa utilizare, daca nu pot fi evitate deloc.

Reducerea sistematica si finala a deseurilor care se termina in depozitul de deseuri este un obiectiv declarat al Politicii Europene.

Un instrument cheie pentru masurarea impactului asupra mediului al produselor sau serviciilor este asa-numita Evaluare a ciclului de viata (LCA). Prin LCA este posibil sa se tina cont de toate impacturile asupra mediului asociate unui produs sau serviciu.

Acopera toate etapele vietii unui produs de la extragerea resurselor pana la eliminarea finala. LCA este instrumentul care permite masurarea si raportarea impacturilor curente, scenariilor alternative si imbunatatirilor realizate.

Bioplasticele europene sustin LCA si gandirea ciclului de viata (LCT) pentru a promova, cuantifica si fundamenta sustenabilitatea mediului. Asa cum am subliniat mai sus, este crucial sa se tina cont de ciclul de viata complet al produsului, deoarece produsele pot avea impacturi asupra mediului complet diferite in timpul etapelor unice ale ciclului lor de viata.

LCT cuprinde analiza sistemelor complete si evita trecerea sarcinilor de la o etapa a ciclului de viata la alta, de la o zona geografica la alta si de la un mediu de mediu la altul.

Limitele si provocarile LCA

Este important sa recunoastem ca nu exista „Evaluarea ciclului de viata ONE a tuturor bioplasticelor”. Un LCA se aplica unui produs sau serviciu specific, nu bioplasticelor in general sau tuturor produselor disponibile. Parametrii unui LCA pot varia in mod decisiv de la un produs la altul, de exemplu, tipul de bioplastic utilizat, materiile prime utilizate, tehnologia de productie si conversie, mijloacele de transport, precum si sistemele (sistemele) de recuperare si reciclare.

Chiar daca LCA este cel mai bun instrument in prezent, trebuie sa evaluam impactul asupra mediului al produselor bio-bazate, posibilitatea de a face comparatii temeinice intre doua LCA-uri este insa limitata.

O provocare pentru LCA este cum sa integreze potentialul neexploatat al produselor inovatoare si destul de „tinere”, cum ar fi bioplastica, intr-un mod corect si cuprinzator. LCA-urile nu iau in considerare potentialul pe care aceste materiale si produse il au la maturitate. Prin urmare, proiectiile pentru imbunatatiri ar trebui facute si apoi incluse in LCA.

Aplicatii

Acum ca ati aflat atat de multe lucruri in ceea ce priveste bioplasticele, probabil va intrebati si care sunt aplicatiile acestora. Ei bine, puteti intalni astfel de produse in agricultura, in servicii de alimentatie publica, in hirticultura, in ambalare, iar exemplele pot continua. Cu siguranta aceste produse vor inlocui mai devreme sau mai tarziu plasticul traditional.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.