Bradul de Craciun, un aliat estetic al sarbatorilor de iarna

By | November 2, 2015

Bradul de Craciun, un aliat estetic al sarbatorilor de iarnaUn brad artificial Craciun se poate dovedi o achizitie de impact pentru estetica casei dumneavoastra, in comert regasind modele care de care mai pline de neconventional.

In afara de clasicul bradut artificial pe care il stim din copilarie, gasim acum pe piata modele tot mai sofisticate precum: brad cu cetina inspicata si varfuri albe, brad asemanator pinului natural, brad artificial cu cetina inspicata si varfuri ramificate, brad verde cu cetina fina si varfuri albe, etc.

Toate modelele de brad artificial de Craciun prezentate mai sus vin sa arate ca, odata cu evolutia sarbatorilor de iarna spre o latura mai comerciala, si brazii artificiali tin pasul cu aceasta tendinta, transformandu-se mai degraba in produse de fite decat in produse traditionale.

Produsele de acest gen trebuie sa fie cat mai iesite din tipare, cat mai inedite, pentru a atrage ochiul din ce in ce mai pretentios al consumatorului. Acesta nu se mai multumeste cu un sablon, ci vrea sa iasa din tiparele traditionalului.

In avalansa de oferte care domina piata, plina de brazi artificiali de diferite marimi si diverse forme si culori, oamenii cauta sa aleaga ceva care sa dea impresia de modernitate. Ei vor sa aiba in casa bradul care sa ii impresioneze pe vecini, pe prieteni, pe rude. Obiceiurile traditionale au lasat loc si in Romania consumismului importat din societatile occidentale, acum oamenii nemaifiind atat de atrasi de traditii, cat de achizitii.

Perioada Craciunului inseamna azi, mai mult ca oricand, o perioada in care oamenii alearga dupa cumparaturi, se imbulzesc in magazine dupa lucruri care sa lea senzatia de prea plin si de abundenta. Craciunul si sarbatorile dimprejurul sau nu mai sunt percepute la scara larga ca sarbatori in care cele lumesti nu sunt prea importante, dand frau liber traditiilor, ci ca un prilej in care familia si cei de langa ea trebuie sa aiba in casa cat mai mult si cat mai stralucitor.

Si romanii au importat traditia occidentala in care lumina pune stapanire pe casa si pe tot ce o inconjoara, celebrele instalatii de lumini impodobind acum tot mai multe case ale oamenilor. In locul colindatorilor, acum vezi pe strazi sau pe ulita satului oameni alergand sa prinda ultima oferta la magazinul din colt sau la hypermarket. In locul clasicelor colinde de Craciun, acum multi oameni prefera sa asculte muzica de club sau sa se distreze in diverse vacante petrecute in tara sau in strainatate.

Nici pentru cei mici Craciunul nu mai e ca altadata. Ei nu mai asteapta seara de Ajun pentru a pleca la colindat, ci se pregatesc cu nerabdare pentru acest moment stiind ca acum le va aduce Mosul ultimele aparitii electronice si IT: tablete, telefoane mobile, jucarii telecomandate, papusi care vorbesc si multe alte minuni ale tehnologiei moderne.

Vedem, deci, ca si estetica brazilor de Craciun a tinut pasul cu modernitatea, lepadandu-se treptat de conventional si traditionalism. Sigur, nimeni nu poate scapa de tavalugul timpului, fiind greu sa ramai inchistat in conventii si norme pe care nimeni nu le mai accepta.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.