Canioning – Ghidul începătorului

By | February 18, 2022

Această activitate minunată în aer liber implică coborârea pe cursuri de apă înguste, cu o varietate de provocări de depășit. Apa curge prin aceste pasaje stâncoase și creează un loc “de joacă” pentru aventurieri, începători și experimentați deopotrivă!

De unde ar trebui să începi?

1. Ia-ți o excursie ghidată

Dacă nu ai experiență anterioară, este recomandat să îţi iei mai întâi o excursie cu ghid. În multe locuri din lume există excursii cu ghid plătite și, dacă vei căuta bine, vei descoperi că există și grupuri de canionieri care ar putea fi dispuși să scoată un începător la o tură.

2. Exersează în locuri deschise

Înainte de a începe chiar şi cu o excursie ghidată, o modalitate excelentă de a exersa câteva mișcări de canioning este să faci nişte sărituri pe stânci de-a lungul pârâurilor deschise. Acest lucru va face să îţi funcționeze toți acei mușchi mici pe care, în general, nu prea îi foloseşti. De asemenea, îţi va crește echilibrul şi te va ajuta să înțelegi ce tipuri de roci sunt alunecoase și cum să treci peste ele.

3. Totul este despre picioare

Odată ce ai trecut de prima încercare și îţi doreşti mai mult, vei începe să te gândeşti la echipament. Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când te afli în canionul umed este să ai încălțăminte aderentă. Pantofii speciali de canioning sunt grozavi, dar sunt exagerat de scumpi, dacă nu vei practica acest sport sficient de des. Economiseşte niște bani până când ai făcut suficiente ture ca să începi să cunoşti acest sport şi ia-ţi nişte pantofi de volei sau baschet cu talpă moale de cauciuc.

4. Învață nodurile

Învaţă şi exersează nodurile! Verifică întotdeauna cu o persoană cu experiență dacă nodurile pe care le faci sunt corecte. Unele pot fi legate greșit fără să știi. Și verifică întotdeauna nodurile de două ori înainte de a îţi pune nădejdea în ele.

5. Învață asigurările

După ce ai învăţat nodurile, învață toate tipurile de ancore pe care le poți folosi. Canioning-ul constă în rezolvarea problemelor şi provocărilor din fața ta și, cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât vei fi mai în siguranţă. Unele tipuri de ancore necesită abilități avansate. Cercetează amănunțit înainte de a le folosi și obține instrucțiuni adecvate.

6. Fii în formă!

Canioningul, ca orice activitate în aer liber, implică multă mișcare fizică. Asta înseamnă mersul pe jos și urcarea până la punctul de plecare, înotul, săriturile, echilibrarea și chiar urcarea pe canion. Fii pregătit și menține-te la un nivel bun de formă fizică. Practicarea activităţii în majoritatea weekendurilor este un început bun. În plus, încearcă câte o sesiune sau două şi în timpul săptămânii, pentrua fi în cea mai bună formă.

7. Poartă un costum de neopren

Atunci când mergi într-o excursie cu ghid plătită, organizatorii probabil îți vor furniza şi echipamentul necesar. Pe de altă parte, dacă mergi cu un grup privat, va trebui să îţi procuri propriul costum. Probează întotdeauna costumul de neopren înainte de a-l cumpăra și asigură-te că nu te strânge la gât sau că nu îţi trage umerii prea tare. Fă niște genuflexiuni și întinte-ți brațele pentru a vedea cum îți afectează costumul libertatea de mișcare.

Poate că nu este cea mai potrivită perioadă a anului pentru canyioning, dar este, cu siguranţă, perioada în care cu toţii căutăm cadouri de Craciun pentru cei dragi. În loc de banalele cadouri precum şosete sau pulovere, ia în calcul un voucher cadou, cu care prietenul tău cel mai bun poate avea parte de o aventură la canioning, la primăvară.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.