Care sunt caracteristicile unui scaun ergonomic bun?

By | November 15, 2021

Care sunt caracteristicile unui scaun ergonomic bun?Anumite caracteristici ale unui scaun ergonomic sunt obligatorii, indiferent de destinatia de utilizare a scaunului. Daca vrei sa stii care sunt acestea si sa tii cont de ele atunci cand iti cumperi un scaun de birou ergonomic, urmareste caracteristicile sale mai jos.

Caracteristicile unui scaun ergonomic

 • Inaltimea de reglare a scaunului

Verifica daca inaltimea scaunului poate fi reglata la inaltimea recomandata utilizatorului acestuia. Poate fi necesar sa alegi alte scaune pentru angajati foarte scunzi sau foarte inalti. In mod ideal, utilizatorul ar trebui sa poata sta in picioare si sa-si puna picioarele pe podea sau pe un suport pentru picioare fara a simti presiune sub coapse.

 • Spatar

Verifica daca spatarul este reglabil pe verticala, dar si inainte si inapoi si ca ofera un sprijin lombar solid fara a crea un punct de presiune care restrictioneaza fluxul sanguin. Spatarul trebuie sa aiba o inaltime si o latime adecvate pentru a fi sustinut fara a restrictiona miscarea.

 • Adancimea scaunului

Alege un scaun potrivit atat pentru utilizatorii inalti, cat si pentru cei scunzi. Utilizatorul ar trebui sa poata sta pe scaun fara presiune in spatele genunchilor. De asemenea, ar trebui sa aiba spatele bine sprijinit pe spatar si sa aiba un sprijin bun in fese si coapse.

 • Latimea scaunului

Latimea scaunului ar trebui sa asigure ca utilizatorul se simte confortabil si o presiune uniforma pe intregul scaun si isi poate schimba postura.

 • Unghiul scaunului

Unghiul scaunului, atunci cand este reglabil, trebuie sa permita utilizatorului sa isi aseze picioarele pe podea sau pe un suport pentru picioare. Scaunele inclinate inainte trebuie sa aiba o suprafata care sa ofere o frecare suficienta pentru a preveni alunecarea catre utilizator sau ca greutatea lor sa fie deplasata excesiv pe picioare.

 • Suprafata scaunului

Suprafata scaunului trebuie sa fie confortabila, de obicei realizata din materiale respirabile care reduc acumularea de caldura si umiditate. In unele locuri de munca, cum ar fi unitatile de asistenta medicala sau laboratoarele, unde prevenirea infectiilor este o problema, alte materiale ar putea fi mai potrivite.

 • Cotiere

Cotierele trebuie sa sustina bratele in mod uniform. Utilizatorul trebuie sa poata regla inaltimea si latimea (distanta de la scaun) cotierelor.

 • Stabilitate

Verifica stabilitatea scaunului; se recomanda un picior cu cinci picioare asa cum este si acest scaun ergonomic pentru birou cu tetiera si suport lombar reglabile pe inaltime.

Alte caracteristici:

 • Stabileste daca toate caracteristicile scaunului ales il vor ajuta pe utilizator sa-si faca treaba mai bine. Cotierele reglabile sunt utile pentru operatorii de calculator. Poate fi necesar sa se ia in considerare cotierele mai late sau mai inguste, in functie de marimea fizica a utilizatorului si de sarcinile care trebuie indeplinite.
 • Stabileste daca acele caracteristici ale scaunului ales vor interfera cu miscarea utilizatorului. De exemplu, un scaun stabil, fix ar fi fost mai potrivit decat un scaun cu roti. Daca sunt necesare scaune cu rotile, ar trebui sa se acorde atentie podelei.
 • Stabileste daca rotile ar trebui sa aiba frane.
 • Utilizatorul ar trebui sa poata face ajustari in timp ce este asezat cat mai mult posibil. Functia si aranjarea dispozitivelor de control trebuie sa fie logica.
Be Sociable, Share!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.