Care sunt cele mai intalnite tipuri de masini de insurubat?

By | June 9, 2016

Care sunt cele mai intalnite tipuri de masini de insurubat?
Daca pana mai ieri surubelnita nu putea lipsi din tolba cu scule a niciunui meserias, astazi nu te numesti meserias daca nu folosesti masina de insurubat. Exista pe piata de profil o multime de tipuri de masini de insurubat, diferite nu doar prin forma, dimensiune, material ci si prin modul de functionare.

Vorbim astfel de masini de insurubat clasice, cu fir, sau cu acumulator. Pe care o alegem? Raspunsul il gasim doar daca stim exact pentru ce folosim masina de insurubat.

Vom face in continuare o prezentare a anatomiei unei masini de insurubat, precum si a principalelor caracteristici ale celor doua tipuri de unelte amintite mai sus.

Anatomia unei masini de insurubat

Toate masinile de insurubat au o asa-numita “forma de trabuc” si sunt confectionate astfel incat sa fie usor de manuit in spatii stramte. Acestea nu sunt prevazute cu maner, asta pentru ca intentia celui care le foloseste este de a apuca partea de jos a uneltei. Masinile de insurubat cu acumulator pot fi prevazute cu maner.

Burghiul (imbusul) masinii de insurubat este tinut intr-o mandrina (montura) hexagonala de 0.6 cm, care este de cele mai multe ori magnetizata. Burghiele sunt foarte usor de schimbat, prin scoaterea unuia si introducerea altuia. Masina de gaurit poate fi prevazuta cu un buton de pornire sau cu un declansator in forma de aripa. In oricare din cazuri, declansatorul produce efect de scurta durata, masina de insurubat oprindu-se atunci cand acesta este eliberat.Cele mai multe masini de insurubat cu acumulator prezinta, de asemenea, un buton de tip comutator.

Mandrina hexagonala poate fi folosita si cu alte tipuri de burghie in afara celor de insurubat. De multe ori sunt folosite cu burghie pentru infiletarea piulitelor.

Masinile de insurubat cu acumulator

Masinile de insurubat cu acumulator prezinta o baterie interna instalata in maner. Aceasta poate fi din nichel-cadmiu (NiCad) sau din litiu-ion (Li-ion). Partea pe care bateria o ocupa in intreaga arhitectura a masinii reduce spatiul destinat motorului. Astfel, momentul de torsiune maxim pe care masina il poate produce este, de obicei, mai mic decat al “surorii” ei cu fir. Cu toate acestea, o astfel de masina de insurubat poate produce un moment de torsiune suficient de mare pentru a se smulge din mana utilizatorului.

Cele mai multe masini de insurubat cu acumulator nu prezinta niciun fel de dispozitiv de control al vitezei, asta pentru ca nu sunt destinate folosirii ca masini de gaurit. Dispozitivul folosit pentru controlul vitezei unei masini de gaurit este proiectat pentru a asigura cea mai buna gaurire pentru o varietate de materiale. Masinile de insurubat functioneaza la viteza mica si sunt destinate exclusiv suruburior.

Masinile de insurubat cu fir

Masinile de insurubat cu fir sunt in mod normal puse in functiune printr-un cablu de alimentare conectat la o priza si un buton de pornire. Acestea pot avea si un dispozitiv de control al vitezei. O particularitate foarte intalnita, in special la modelele mai noi este asa-numitul “start lin” care se caracterizeaza prin faptul ca viteza masinii creste treptat de la minimum la maximum. Aceasta particularitate are menirea de a oferi posibilitatea utilizatorului sa controleze mai usor masina la pornire.

Masini de insurubat cu fir, masini de insurubat cu acumulator, scule pneumatice, toate le gasiti pe Epinvest.ro  .

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.