Un touchscreen pentru telefon reprezinta o componenta vitala in economia acestuia. Cei interesati de achizitionarea unui touchscreen telefon sunt sfatuiti sa urmeze sfaturile MagazinGSM.ro, unul dintre cele mai bune magazine gsm online.
In cele ce urmeaza, vom vorbi despre tehnologiile touchscreen. Dupa cum bine stim, exista patru tehnologii touchscreen principale.
Avem, pe de o parte, touchscreen-uri rezistive si capacitive si, pe de alta parte, tehnologia cu suprafata acustica si tehnologia infrarosu. Intrucat primele trei tehnologii sunt destul de cunoscute, vom insista asupra prezentarii celei din urma, ca mai apoi sa spunem cateva lucruri si despre tehnologia multi-touch.
In tehnologia infrarosu, o serie de axe X si Y sunt dotate cu perechi de LED-uri IR si detectoare foto. Detectoarele foto descopera orice schimbare in modelul de lumina emisa de LED-uri, ori de cate ori utilizatorul atinge ecranul sau monitorul. Tehnologia touchscreen are numeroase avantaje fata de dispozitivele cu tastatura conventionala QWERTY si display.
Aceasta este foarte flexibila, spre deosebire de omologii sai fizici, din moment ce display-urile digitale pot fi configurate oricand la vointa utilizatorului conform functionalitatilor. Touchscreen-ul permite utilizatorilor sa personalizeze interfata prin schimbarea limbii sau dimensiunii tastaturii.
Prin ajustarea dimensiunii tastaturii, utilizatorul poate folosi zona ramasa pentru afisare sau alte utilizari. Odata cu scaderea in dimensiune a computerelor si a tabletelor, touchscreen-ul a devenit un avantaj suplimentar.
Pe un ecran mic trebuie efectuate functii multiple, de aceea, touchscreen-ul permite trecerea de la o functie la alta, la dorinta utilizatorului. De exemplu, tastatura virtuala, care este o aplicatie de touchscreen, este afisata pe ecran numai atunci cand utilizatorul permite acest lucru.
Cu toate acestea, exista si unele functii care nu pot fi realizate cu o tastatura normala. Cateva dintre acestea sunt: cut-and-paste, clic-ul dreapta pentru optiunile din meniu, meniurile derulante etc.
In alta ordine de idei, tehnologia multi-touch reprezinta o varianta a tehnologiei touchscreen, care poate detecta, in acelasi timp, doua sau mai multe atingeri pe zona de afisare. Unele dintre functionalitatile obisnuite, care necesita interfata multi-touch, sunt marirea, micsorarea, obiectele de rotire, miscarea printr-un document, tastatura virtuala etc. Aplicatiile tehnologiei multi-touch se afla in smartphone-uri precum iPhone, Samsung Galaxy, Nokia N8, Nexus S, Apple iPad si multe altele.
Apple iPhone „Multitouch” este, acum, o marca comerciala a companiei Apple, care a dovedit prin dispozitivele iPhone ca succesul acestei tehnologii este posibil. Primul iPhone a fost lansat pe 9 ianuarie 2007. iPhone este nu mai putin decat o revolutie in industria touchscreen-urilor, datorita functionalitatilor si aplicatiilor sale. Acesta utilizeaza tehnologia Mutual Capacitance pentru touchscreen. Ecranul tactil capacitiv poate fi operat doar cu mainile goale si mai multe degete pentru functia multi-touch.
Microsoft Surface reprezinta un produs multi-touch oferit de compania Microsoft, care permite mai multor utilizatori sa manipuleze continutul digital prin intermediul suprafetei tactile.
Principala caracteristica a acestui produs este interfata sa, care ofera: interactiune directa, contact multi-touch, recunoasterea obiectelor si experienta multi-utilizator. Acest dispozitiv nu se bazeaza in totalitate pe tehnologia tactila conventionala si nu este limitat de aceasta.