Ce contine catina?

By | May 15, 2020

Ce contine catina?
O planta obisnuita folosita in medicina traditionala chineza, precum si in gemuri pentru aroma sa dulce, catina (Hippophae rhamnoides) este un tuf spinos, plin de boabe, gasit in Asia Centrala si Europa.

Datorita compusilor sai antioxidanti si antiinflamatori, are aplicatii potentiale precum promovarea sanatatii pielii, imbunatatirea sindromului de ochi uscat si prevenirea bolilor de inima. Cititi mai departe pentru a descoperi potentialele beneficii ale utilizarii acestei plante in dieta dvs. si ca extract.

Ce este catina?

Hriza de catina (Hippophae rhamnoides) este un tufis plin de fructe de padure din Europa si Asia Centrala, care a fost folosit de mult timp in medicina traditionala pentru a preveni imbatranirea, pentru a promova sanatatea inimii si pentru a limpezi pielea.

Desi dovezile sunt limitate, rezultatele preliminare sugereaza ca unele dintre aceste beneficii ar putea fi sustinute de stiinta. Abundenta ridicata de substante chimice antioxidante, vitamine si flavonoide poate fi responsabila pentru efectele sale.

Compozitie chimica

Vitamine si minerale

  • Vitamina A – ajuta la mentinerea dintilor si oaselor sanatoase.
  • Vitamina B1 2 – ajuta la producerea de energie si la formarea globulelor rosii.
  • Vitamina C – favorizeaza vindecarea ranilor, dintii si gingiile sanatoase.
  • Vitamina E – ajuta la formarea globulelor rosii.
  • Vitamina K – cruciala pentru coagularea sangelui pentru a opri sangerarea.
  • Licopenul – un antioxidant care protejeaza ADN-ul si proteinele.
  • Potasiu – necesar pentru echilibrul fluidului si functia musculara.
  • Calciul – promoveaza oasele, dintii sanatosi si mentine constant tensiunea arteriala.
  • Magneziul – necesar pentru a produce proteine ​​si sanatatea sistemului imunitar.
  • Fier – necesar pentru a transporta oxigenul in jurul corpului.
  • Fosfor – mentine pH-ul corpului.

Flavonoizii

  • Hipofaze (1-3) – (se gaseste in frunze).
  • Hipofini (gasiti in seminte).
  • Catechin (frunze).
  • Epicatechin (frunze).
  • Gallocatechin (frunze).
  • Epigalocatechin (frunze).

Acizi grasi

  • Palmitic (gasit in boabe).
  • Oleitic (fructe de padure).
  • Linoleic (fructe de padure).

Mecanisme

Flavonoidele au o activitate ridicata de cicatrizare a radicalilor liberi, ceea ce contribuie la protectia catinei impotriva stresului oxidativ. Acest lucru poate ajuta la tratarea unor rani, ulceratii, inflamatii si conditii induse de stres.

Compusii gasiti in uleiul de catina, cum ar fi moleculele de mesagerie produse din acizi grasi (eicosanoizi) si vitamine (carotenoizi si tocoferoli), ajuta la usurarea inflamatiei si la repararea tesuturilor.

Beneficii pentru sanatate

Urmatoarele beneficii presupuse sunt sustinute doar de studii clinice de calitate scazuta si de cercetare pe animale si pe celule.

Nu exista dovezi suficiente pentru a sustine utilizarea catinei pentru oricare dintre utilizarile enumerate mai jos, pana la efectuarea unor studii clinice mai mari si mai robuste.

Nu uitati sa discutati cu un medic inainte de a lua suplimente de catina si nu le folositi niciodata ca inlocuitor pentru terapiile medicale aprobate.

Sanatatea pielii

Intr-un studiu clinic efectuat pe 49 de persoane cu eczema (dermatita atopica), suplimentarea orala cu ulei de pulpa de catina a imbunatatit simptomele dermatitei si a crescut acidul palmitoleic din sange, reducand in acelasi timp nivelul acidului pentadecanoic.

Extractul de seminte a fost mai putin eficient la imbunatatirea simptomelor si a crescut in principal nivelul alfa-linolenic din sange.

Componentele de catina pot, de asemenea, ajuta la netezirea pielii, la reducerea imbatranirii si uscaciunii, la tratarea degeraturilor si a daunelor solare si pot calma iritatiile.

Functia digestiva

Intr-un studiu clinic pe 120 de copii cu indigestie (dispepsie functionala), un tratament cu extract de catina a imbunatatit pofta de mancare (prin cresterea nivelului de leptina si neuropeptid Y ) si a crescut golirea stomacului si functia digestiva mai buna decat un medicament pentru motilitatea stomacului si a intestinului (domperidona). Aceasta a avut ca rezultat cresterea si dezvoltarea lor.

Protectia ficatului

Intr-un studiu clinic efectuat pe 50 de persoane cu ciroza hepatica, extractul de catina a redus cicatricea tisulara (masurata ca niveluri de sange de laminina, acid hialuronic si colagen de tip III si IV) si a imbunatatit functia hepatica (masurata ca acizi biliari totale ) pentru 30 dintre pacienti.

Protectia rinichilor

Intr-un studiu pilot efectuat pe 28 de persoane cu boala renala (sindrom nefrotic idiopatic), un preparat pe baza de plante cu catina (ca supliment pentru terapia conventionala) a imbunatatit simptomele umflaturii, lipsa poftei de mancare si urinare scazuta, precum si reducerea inflamatoriei citokine in sange si proteine ​​in urina dupa 3 luni.

In prepelitele japoneze, pulberea de frunze de catina a protejat tesuturile renale de daunele cauzate de toxina ochratoxina A.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care catina si uleiul de catina le ofera pentru sanatate, dar pe https://vegis.ro/blog/ulei-de-catina-12-motive-pentru-a-consuma-aurul-lichid/  puteti descoperi mai multe detalii.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.