Ce este aurul si ce calitati are acesta?

By | September 26, 2019

Ce este aurul si ce calitati are acesta?Fiecare dintre noi iubim bijuteriile din aur, pe care le putem cumpara la cele mai atractive preturi de la casele de amanet aur. Unii poarta bijuterii din aur pentru ca le plac foarte mult aceste accesorii, altii poarta bijuterii din aur pentru ca aurul este scump si valoros, iar astfel vor sa transmita celor din jur ca din punct de vedere financiar, au o situatie buna.

Exista atat de multe motive pentru care oamenii poarta bijuterii din aur, insa cu siguranta nu toata lumea cunoaste multe lucruri despre aur. Din acest motiv, vom prezenta cateva informatii foarte utile despre acest metal pretios.

Aurul este unul dintre elementele metalelor grele si relativ rar. Metalele pretioase precum aurul, platina si argintul sunt create atunci cand stelele neuronilor se prabusesc impreuna. Aceste stele mici, dar incredibil de dense, contin cantitatea uriasa de energie necesara crearii metalelor atunci cand se ciocnesc. Aceste metale pretioase sunt apoi aruncate in univers, unde se combina cu alte stardust in planete si comete.

Cand planeta noastra a fost formata, cea mai mare parte a aurului ei s-a scufundat in miezul pamantului. Oamenii de stiinta estimeaza ca exista suficient aur in miezul planetei noastre pentru a acoperi intreaga suprafata pana la o adancime de 1,5 metri – daca am putea ajunge doar la ea.

Aurul pe planeta noastra

Aurul pe care il exploatam, il folosim si il perfectionam in societatea noastra provine din depuneri de aur de suprafata. Acestia provin din meteoriti care s-au prabusit pe pamant si au lasat aurul in urma cu multi eoni, inainte de toata istoria umana. De exemplu, se estimeaza ca unele dintre cele mai mari depozite de aur din Africa de Sud au o vechime de trei miliarde de ani.

Aurul se gaseste pe fiecare continent, desi aproximativ 40% din aur a fost extras la Witwatersrand, in Africa de Sud. O parte din aur se gaseste in formatiuni de roca, cum ar fi cuartul si piritul de fier, precum si in aliajele naturale cu argint si cupru. Aceasta se numeste minereu de aur. Particule mici de aur pot fi, de asemenea, inglobate in roca cu alte minerale, cum ar fi pirita sau “aurul prostului”, pentru a forma un depozit lode.

Alte surse de aur

Oceanele planetei noastre contin o cantitate uriasa de aur, aproximativ 10 – 20 de milioane de tone. Cu toate acestea, aurul este dispersat in toate apele in cantitati minime de aproximativ 1 gram in 100.000 tone de apa de mare. Multi au incercat sa inventeze scheme pentru extragerea aurului din apa. Cu toate acestea, aurul din oceanele noastre ramane prea dificil si costisitor de obtinut.

Corpurile noastre contin, de asemenea, aproximativ 0,2 miligrame de aur, cu cea mai mare parte a acestuia care curge prin sangele nostru.

Care sunt calitatile aurului?

Aurul este foarte stabil. Acest lucru inseamna ca nu rugineste sau nu se topeste ca alte metale, cum ar fi argintul. Dintre toate diferitele tipuri de metale, aurul este singurul care este colorat si isi pastreaza stralucirea pentru totdeauna. Ai putea ingropa aurul de mii de ani si ar ramane neincoronat si stralucitor.

Aurul este cel mai putin reactiv dintre toate elementele chimice. Este neafectat de majoritatea acizilor si a bazelor chimice. Drept urmare, este unul dintre putinele elemente care pot fi gasite in starea sa naturala pura. Minerii din secolul al XIX-lea stiau ca aurul nu reactiona la majoritatea celorlalte substante chimice si au folosit asta pentru a testa puritatea descoperirilor lor. Au luat acidul azotic si l-au picurat pe metal. Daca aurul nu s-a dizolvat sau a reactionat, s-a aratat ca este pur. Din aceasta practica obtinem sintagma „test acid”.

Aurul poate fi dizolvat cu o solutie numita „aqua regia” descoperita prima data de alchimisti. Acesta este un amestec de acid nitric si acid clorhidric care actioneaza impreuna ca un puternic oxidant pentru a descompune aurul.

Aurul este foarte maleabil si moale. Poate fi batut in foi super-subtiri, de exemplu, o bucata de aur de dimensiunea unui bob de orez poate fi batuta plat pentru a acoperi un metru patrat. Aurul poate fi chiar fabricat suficient de subtire pentru a-l face semi-transparent.

Toate aceste proprietati ale aurului sunt legate de modul in care atomii din legatura de aur unii cu altii. Legaturile puternice dintre atomii de aur opresc aurul sa reactioneze cu alte elemente si sa se taca. Structura moleculara a aurului este tinuta stransa, ceea ce ii creeaza maleabilitatea si conductivitatea ridicata. Aurul are, de asemenea, electroni foarte densi si mobili, motiv pentru care metalul straluceste atunci cand lumina raspunde din ea.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.