Analistii comertului international au scos in evidenta faptul ca un leasing auto constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare in acest domeniu. Insistenta asupra acestui tip de contract este explicata de mai multi autori prin pragmatismul si eficacitatea lor.
Ce este leasing-ul auto?
Leasing-ul a fost definit ca fiind o operatiune juridica prin care o persoana cumpara un bun spre a-l inchiria unei alte persoane.
Obiectul contractului de leasing auto il constituie inchirierea temporara a bunurilor de investitii, a bunurilor imobiliare, a serviciilor. Cel mai frecvent se inchiriaza masini si utilaje.
Elementele definitorii ale contractului de leasing auto sunt cumpararea unor bunuri in scopul inchirierii lor; inchirierea acestor bunuri in scopul unei redevente locative; folosirea acestor bunuri de catre client in scopuri profesionale; latitudinea clientului sa achizitioneze bunul respectiv la sfarsitul locatiunii.
Cine are dreptul la leasing auto?
In contractul de leasing sunt implicate mai multe parti, si anume:
- cumparatorul – persoana care cumpara bunul pentru a-l inchiria
- vanzatorul – persoana care vinde bunul si care poate fi chiar producatorul acestui bun
- clientul – persoana care are nevoie si, deci, solicita masina sau utilajul respectiv in locatie
Leasing-ul este – prin natura sa juridica si prin trasaturile enuntate – un contract complex, reprezentand o imbinare a mai multor tehnici juridice, intr-un cadru unitar.
Formele leasing-ului sunt diferite, fiind determinate si folosite in functie de posibilitatile de finantare ale furnizorului, de limitele pietei, gradul de organizare si desfacere a produselor la export.
Ce tipuri de leasing exista?
In raport de implicarea partilor, leasing-ul este direct sau indirect. Leasing-ul este definit ca fiind direct cand perfectarea contractului are loc intre furnizor si client, iar indirect este atunci cand este realizat prin intermediul unei societati specializate.
Dupa continutul ratelor leasing-ul este financiar sau operational. Leasing-ul financiar se caracterizeaza prin aceea ca in perioada de baza a inchirierii este recuperat pretul de export, costurile auxiliare si se obtine un anumit beneficiu. Leasing-ul operational este caracterizat prin aceia ca in perioada de baza se obtine numai o parte din pretul de export.
Obligatiile vanzatorului sunt:
- sa livreze un echipament de calitate, adica in stare de functionare;
- sa asigure asistenta tehnica a personalului care il va exploata;
- sa asigure piesele de schimb necesare reparatiilor;
- sa efectueze reparatiile echipamentului inchiriat, in masura in care defectiunile nu sunt din culpa utilizatorului;
Utilizatorul (beneficiarul) are obligatia:
- sa plateasca ratele chiriei, la termenele si conditiile stipulate in contract;
- sa exploateze bunul inchiriat prin respectarea instructiunilor tehnice;
- sa nu efectueze modificari in constructia echipamentului inchiriat; in cazul in care asemenea modificari sunt necesare, utilizatorul are obligatia sa solicite acordul societatii de leasing;
- sa conserve bunul in stare de functionare;
- sa asigure echipamentul inchiriat in folosul societatii de leasing.
Daca beneficiarul nu plateste ratele la termenele si in conditiile stipulate in contract societatea de leasing are dreptul sa rezilieze de plin drept contractul, iar clientul are obligatia: sa restituie echipamentul; sa suporte cheltuielile aferente; sa platesca ratele restante ale chiriilor.
Mai mult, beneficiarul este obligat sa plateasca o indemnizatie forfetara de reziliere, care reprezinta ratele restante viitoare.
Toate acestea pun in evidenta existenta unor conditii severe impuse de institutia finantatoare beneficiarului.
Toate aceste masuri au caracter sanctionator, de pedepsire a utilizatorului.
Finantatorul primeste bunul inapoi, avand posibilitatea sa-l reinchirieze unei alte persoane sau sa-l vanda, in timp ce primeste si plata integrala a tuturor ratelor, calculate in raport cu viata economica a echipamentului respectiv.
Cu toata severitatea acestor masuri in privinta beneficiarului, instantele arbitrale s-au pronuntat constant in favoarea creditorului, argumentul evocat fiind ca, in felul acesta utilizatorul, primul interesat in incheierea unui contract de leasing, trebuie sa respecte cu scrupulozitate toate clauzele contractului, deoarece numai in cazul unui asemenea comportament, au de castigat toate partile implicate, iar afacerea se deruleaza cu succes.