Elastografia mamara este din ce in ce mai folosita pentru a caracteriza mai bine leziunile de san. Studiile publicate au aratat ca a imbunatatit specificitatea ecografiei in modul B. Doua moduri de elastografie Cluj sunt disponibile: elastografia cu mana libera si elastografia cu valuri de forfecare.
Elastografia cu mana libera se obtine printr-o unda mecanica indusa de sonda cu ultrasunete, care deformeaza tinta, fie prin miscari mici induse de respiratie. O elastograma este obtinuta si afisata fie ca o harta a culorilor, fie a unui raport de marime sau a masurarii raportului de elasticitate.
Al doilea mod este elastografia cu valuri de forfecare; doua metode sunt disponibile: Shear Wave Elastography (SWE) si modul ARFI (Acoustic Radiation Force Impulse). Elastografia cu unda de forfecare este mai putin dependenta de operator decat modul de elastografie cu mana libera si ofera o abordare cantitativa.
O valoare de peste 80kPa (SWE) sau rezultate ale vitezei de peste 2m / s (ARFI) sunt considerate suspecte. Pot aparea falsuri negative la cancerele de san moale (carcinom mucinos, carcinom cu strom inflamator etc.), iar falsurile pozitive pot fi observate cu leziuni benigne slab deformabile, cum ar fi adenomele fibroase vechi.
In utilizare practica, elastografia este un instrument complementar util pentru leziunile de san nedeterminate, clasificate ca BI-RADS 4a sau BI-RADS 3, sau pentru leziuni chistice, dar nu pot evita aspiratia acului fin sau biopsia de baza daca caracteristicile cu ultrasunete sunt clar suspecte.
Tehnica
Tehnica elastografiei mamare variaza daca imaginile sunt achizitionate prin modul de mana libera sau prin modul de elastografie cu unda de forfecare.
Elastografia este utilizata pentru a caracteriza o leziune care a fost deja detectata in modul B. Este un instrument de caracterizare, nu un instrument de detectare.
Presiunea aplicata pe sonda trebuie sa fie intotdeauna cat mai mica posibil. Cu primele aparate cu ultrasunete echipate cu module de elastografie, mici miscari regulate de presiune pe sonda au fost obligatorii pentru a obtine o elastograma, in timp ce de fapt, cu masinile noi, sensibilitatea software-ului la miscare este atat de mare incat respiratia este suficienta pentru crearea unei imagini.
Astfel, procedura tehnica este mai usor de efectuat si mai putin dependenta de operator. Imaginea in modul B trebuie sa fie amplasata in centrul ecranului inainte de activarea modului de elastografie si se recomanda inconjurarea leziunii cu tesut adiacent pentru a obtine o imagine de inalta calitate.
Imaginea generata este o elastograma care poate fi afisata diferit in functie de producator, fie ca o imagine color, fie ca o elastograma alb-negru, cu diferente de dimensiune si contur in comparatie cu imaginea in modul B sau cu o masurarea elasticitatii la nivel de viteza (ARFI, Siemens®) sau la elasticitate in kPa (Aixplorer, SuperSonic Imagin®).
In tehnicile de elastografie cu mana libera, valorile tulpinii relative pot fi obtinute in comparatie cu tesuturile inconjuratoare, cu o harta a culorilor sau raporturi de elasticitate. In cazul celor mai multe aparate cu ultrasunete, modul elastografie se activeaza cu usurinta pe tastatura.
Elastografia este de obicei realizata cu aceeasi sonda cu ultrasunete superficiala, care este utilizata pentru modul B.
Imaginile alb-negru sau color sunt inregistrate si comparate cu imaginile dobandite in modul B. Imaginile sunt transferate in format DICOM si pot fi arhivate intr-un sistem PACS. Dupa un scurt antrenament, elastografia mamara este o examinare foarte rapida, adaugand doar de la 2 la 5 minute pentru o ecografie normala a sanului.