Ce pasi sunt implicati in pregatirea unor dinti pentru o coroana?

By | September 3, 2019

Exista situatii in care pacientilor le sunt recomandate de catre medicii dentisti cele mai bune coroane si fatete dentare, asa ca in urmatoarele randuri vom vedea care sunt pasii necesari de parcurs privind pregatirea dintilor pentru o coroana.

Pregatirea unui dinte pentru o coroana necesita, de obicei, doua vizite la dentist – primul pas implica examinarea si pregatirea dintelui, a doua vizita implica plasarea coroanei permanente.

Prima vizita: examinarea si pregatirea dintelui

La prima vizita in pregatirea unei coroane, stomatologul dumneavoastra poate lua cateva raze X pentru a verifica radacinile dintilor care primesc coroana si osul din jur. Daca dintele are o carita extinsa sau daca exista riscul de infectie sau vatamare a pulpei dintelui, poate fi efectuat mai intai un tratament pe canalul radacinii.

Inainte de a incepe procesul de confectionare a coroanei, dentistul dvs. va efectua anestezia dintelui si a tesutului gingiilor din jurul dintelui. Apoi, dintele care primeste coroana este fixat in jos de-a lungul suprafetei de mestecare si a laturilor pentru a face loc coroanei.

Suma eliminata depinde de tipul coroanei utilizate. Daca, pe de alta parte, lipseste o suprafata mare a dintelui (din cauza cariilor sau deteriorarii), medicul stomatolog va folosi materialul de umplere pentru a „construi” dintele pentru a sustine coroana.

Dupa remodelarea dintelui, stomatologul dvs. va folosi de obicei o pasta sau chit pentru a face impresia dintelui pentru a primi coroana. Uneori, insa, impresiile sunt facute cu un scaner digital. De asemenea, se vor face impresii ale dintilor de deasupra si dedesubt pentru a primi coroana dentara pentru a va asigura ca, coroana nu va va afecta muscatura.

Impresiile sau scanarile sunt trimise catre un laborator stomatologic unde se va fabrica coroana. Coroana este de obicei returnata la cabinetul stomatologului dvs. in doua-trei saptamani. Daca coroana este din portelan, dentistul dvs. va selecta, de asemenea, nuanta care se potriveste cel mai mult cu culoarea dintilor vecini.

In timpul acestei prime vizite la stomatolog, medicul stomatolog va realiza o coroana temporara pentru a acoperi si proteja dintele pregatit in timp ce se face coroana. Coroanele temporare sunt de obicei din acril si sunt tinute pe loc folosind un ciment temporar.

A doua vizita: primirea coroanei dentare permanente

La a doua vizita, medicul stomatolog va indeparta coroana temporara si va verifica potrivirea si culoarea coroanei permanente. Daca totul este acceptabil, un anestezic local va fi folosit pentru a amorti dintele, iar noua coroana va fi cimentata permanent in loc.

Cum ar trebui sa ingrijesc de coroana mea dentara temporara?

Deoarece coroanele dentare temporare sunt doar atat – o solutie temporara pana cand o coroana permanenta este gata – majoritatea medicilor stomatologi sugereaza ca cateva masuri de precautie. Acestea includ:

  • Evitati alimentele lipicioase, mestecate (de exemplu, guma de mestecat, caramel), care au potentialul de a apuca si de a scoate coroana.
  • Minimizati utilizarea partii gurii cu coroana temporara. Mutati cea mai mare parte a mestecarii catre cealalta parte a gurii.
  • Evitati sa mestecati alimente tari (cum ar fi legumele crude), care ar putea disloca sau rupe coroana.
  • Glisati in loc sa ridicati ata dentara atunci cand va curatati intre dinti, pentru a evita scoaterea coroanei temporare.

Ce probleme s-ar putea dezvolta cu o coroana dentara?

Disconfort sau sensibilitate.

Dintele tau nou incoronat poate fi sensibil imediat dupa procedura, deoarece anestezia incepe sa se usureze. Daca dintele care a fost incununat are inca un nerv in el, este posibil sa aveti o sensibilitate la caldura si la rece.

Dentistul dvs. va poate recomanda sa va spalati pe dinti cu pasta de dinti conceputa pentru dinti sensibili. Durerea sau sensibilitatea care apare atunci cand va muscati de obicei inseamna ca coroana este prea mare pe dinte. In acest caz, apelati medicul stomatolog.

Coroana ciobita.

Coroanele confectionate din toate portelanele sau portelanele topite cu metalul pot ceda uneori. Daca cipul este mic, o rasina compozita poate fi utilizata pentru a repara cipul cu coroana ramasa in gura. Aceasta este de obicei doar o solutie temporara. Daca aschierea este extinsa, este posibil sa fie necesara inlocuirea coroanei.

Coroana libera.

Uneori, cimentul se spala de sub coroana. Acest lucru nu permite doar ca coroana sa se desfasoare, ci permite bacteriilor sa se scurga si sa provoace descompunerea dintelui care ramane. Daca o coroana se simte desfacuta, contactati cabinetul stomatologului.

Coroana cade.

Uneori coroanele cad. Motivele includ descompunerea dintilor care stau la baza si slabirea materialului de cimentare utilizat pentru amplasarea coroanei. Daca coroana ta se desprinde, curata coroana si partea din fata a dintelui.

Puteti inlocui coroana temporar folosind adeziv dentar sau ciment dentar temporar care este vandut in magazine in acest scop. Contactati imediat cabinetul stomatologului pentru a va oferi instructiuni specifice cu privire la modul de ingrijire a dintilor si a coroanei pentru a doua zi sau asa pana cand veti putea fi vazuti pentru o evaluare.

Este posibil ca medicul stomatolog sa poata recimenta coroana in loc; daca nu, va trebui facuta o coroana noua.

Reactie alergica.

Deoarece metalele folosite la fabricarea coroanelor sunt de obicei un amestec de metale, poate aparea o reactie alergica la metalele sau portelanul folosit in coroane, dar acest lucru este extrem de rar.

Cat dureaza coroanele dentare?

In medie, coroanele dentare dureaza intre cinci si 15 ani. Durata de viata a unei coroane depinde de cantitatea de „uzura” la care este expusa coroana, de cat de bine urmati practicile bune de igiena orala si de obiceiurile personale legate de gura (ar trebui sa evitati astfel de obiceiuri precum macinarea sau strangerea dintilor, nu mestecati gheata, nu muscati unghiile si nu folositi dintii pentru a deschide ambalajele).

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.