Ce trebuie sa stie soferii despre sistemul bonus – malus?

By | July 27, 2018

Ce trebuie sa stie soferii despre sistemul bonus – malus?Soferii cu siguranta sunt constienti de faptul ca pretul pe care il platesc pentru rca auto, este influentat printre altele si de sistemul bonus – manus al politei.

Ei bine, pentru ca toata lumea sa fie lamurita, in cele ce urmeaza in acest articol vom discuta putin despre sistem, pentru ca toti soferii sa inteleaga mai bine acest sistem.

In primul rand, sistemul bonus – malus este un mecanism de bonusuri si penalizari care li se aplica tuturor soferilor, in functie de istoricul pe care acestia il au la volan.

Acest sistem bonus – malus are ca si obiectiv, realizarea unei diferentieri intre soferii responsabili in trafic si care nu au provocat accidente rutiere, si soferii care au avut accidente comise din cauza lor.

Aici este foarte important de precizat faptul ca toti soferii care se incadreaza in clasa bonus, primesc reduceri la pretul asigurarii. De exemplu, cei care ajung la clasa bonus 8 (B8) pe asigurare, pot sa aiba o reducere de pana la 32% din pretul normal al tarifului asigurarii.

In schimb, exista si soferi care odata cu trecerea timpului au fost foarte responsabili in trafic si nu au produs nici un accident, iar acestia au ajuns la clasa bonus 14 (B14), iar din acest motiv ei au beneficiaza de o reducere de 50% la pretul politei de asigurare.

Pentru cei care isi cumpara o masina si care tocmai ce o inmatriculeaza, clasa de inceput este bonus zero (B0). In cazul in care isi platesc polita de asigurare tot pe cate 6 luni de zile, vor ajunge sa urce cate o treapta tot la 6 luni, in timp ce daca vor incheia polita de asigurare pe timp de 12 luni, vor urca direct doua trepte bonus.

In schimb, in momentul in care trecem la lucrurile mai putin placute, si discutam despre clasa malus, trebuie precizat faptul ca in cel mai rau caz, soferii sunt penalizati pana la clasa malus 8 (M8). Acest lucru inseamna ca pretul pe care acestia il vor avea de platit pentru polita de asigurare rca, va fi majorat cu 32% fata de pretul normal.

Un amanunt foarte interesant pe care trebuie sa il stie soferii, este acela ca in cazul in care isi vand masina, noul proprietar nu va fi afectat de clasa malus cu care a fost sanctionat vechiul proprietar (daca a fost cazul).

Soferii care au de gand sa se bucure in continuare de clasa bonus de care dispun, pot sa faca acest lucru, insa trebuie sa scoata masina din evidenta de la fisc, inainte ca masina noua sa fie cumparata, iar acest lucru se poate face doar la cererea soferului.

Asadar, dupa cum se poate observa, sistemul bonus – malus li se aplica tuturor soferilor, indiferent de marca de autoturism pe care o detin, si indiferent de firma la care au incheiat polita de asigurare. Tocmai acesta este si motivul pentru care fiecare sofer trebuie sa cunoasca informatiile cele mai importante despre acest sistem de recompensare sau de penalizare al soferilor.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.