Ce trebuie sa stim despre boabele de fasole?

By | June 18, 2020

Ce trebuie sa stim despre boabele de fasole?Fasolea (Phaseolus vulgaris) este o planta leguminoasa agatatoare care isi are originea in America, face parte din familia Fabaceae, si este intrebuintata in bucatarie. Boabele de fasole sunt de diferite marimi si forme si au diferite gusturi, iar din acest motiv, se bucura de o mare popularitate.

Fasolea contine aminoacizi, care sunt blocurile de proteine ​​pe care organismul le foloseste pentru a vindeca si pentru a face tesuturi noi, cum ar fi osul, muschii, parul, pielea si sangele. Proteina este un nutrient esential.

Exista multe tipuri de fasole, iar printre cele mai importante se numara:

  • fasole Lima.
  • fasole neagra.
  • fasole negre.
  • fasole rosie.
  • fasole Garbanzo.
  • fasole bleumarin.
  • fasole Pinto.
  • fasole rosie.

Beneficii pentru sanatate ale boabelor de fasole

  1. Proteine

Proteinele sunt un nutrient vital care joaca un rol cheie in mentinerea si repararea organismului. Fasolea este bogata in aminoacizi, blocurile de proteine. Exista 20 de aminoacizi, iar noua dintre acestia sunt esentiali. Exista, de asemenea, doua tipuri de surse proteice: complete si incomplete.

Produsele animale, soia si quinoa sunt proteine ​​complete, ceea ce inseamna ca contin toti cei noua aminoacizi esentiali. Cu toate acestea, din toate tipurile de leguminoase, numai soia contine toti cei noua aminoacizi.

Oamenii pot combina proteine ​​incomplete cu nuci, seminte, produse lactate sau cereale la o singura masa sau pe tot parcursul zilei pentru a face proteine ​​complete. De exemplu, o persoana poate:

  • mananca fasole cu orez sau cuscus pentru pranz.
  • fasole neagra la pranz cu migdale sau branza.

Fasolea face o sursa excelenta de proteine ​​pentru vegetarieni si vegani. De asemenea, boabele de fasole au un continut scazut de calorii si grasimi saturate, in comparatie cu unele alte surse de proteine, cum ar fi carnea si produsele lactate cu grasimi complete sau cu continut scazut de grasimi.

  1. Folat

Fasolea contine mai multi nutrienti vitali, inclusiv folatul. Folatul este esential pentru sanatatea generala, pentru a face globule rosii sanatoase si a ajuta la prevenirea defectelor tubului neural la un fat in timpul sarcinii. O portie de 1 cana sau 155 g, ofera 482 micrograme (mcg) de folat.

  1. Antioxidanti

Conform cercetarilor, fasolea este bogata in polifenoli, care sunt un tip de antioxidanti. Antioxidantii combat efectele radicalilor liberi, care sunt substante chimice daunatoare pe care organismul le produce in timpul metabolismului si in alte procese.

Radicalii liberi pot provoca leziuni celulare care pot duce la diverse boli. Antioxidantii ajuta organismul sa elimine radicalii liberi. In acest fel, alimentele bogate in antioxidanti precum fasolea, pot ajuta la protejarea organismului de boli.

  1. Sanatatea inimii

Persoanele care consuma fasole in mod regulat pot fi mai putin susceptibile sa moara de un atac de cord sau de o alta problema cardiovasculara. Autorii unei meta-analize din 2017 au sugerat ca un motiv al scaderii riscului cardiovascular a fost acela ca oamenii au inlocuit proteinele din carne cu fasolea.

O revizuire si o metaanaliza din 2013 au gasit o corelatie clara intre consumul de fasole si un risc mai mic de boli coronariene .

Alte cercetari sugereaza ca nutrientii din fasole pot ajuta la scaderea colesterolului. Colesterolul ridicat este un factor de risc pentru bolile de inima si atacurile de cord.

Exista dovezi ca o dieta bogata in fibre poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare. O jumatate de cana sau 88 de grame de fasole neagra ofera aproximativ 14 g de fibre, ceea ce reprezinta peste jumatate din necesarul zilnic de fibre pentru adulti.

  1. Riscul redus de cancer

Unele studii au aratat ca fasolea actioneaza ca antioxidanti si agenti antiinflamatori. Aceste efecte ar putea reduce riscul de cancer. Cercetarile publicate in 2015 au analizat daca fasolea ar putea avea proprietati antioxidante care combate cancerul intestinal. Rezultatele au sugerat ca fasolea neagra a avut cea mai mare activitate antioxidanta.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.