Clujul intre trecut, prezent si viitor

By | November 10, 2015

Clujul intre trecut, prezent si viitorCluj Napoca este municipiu resedinta de judet dar si cel mai mare oras al judetului Cluj. Clujul este unul din cele mai reprezentative orase ale Transilvaniei. Cea mai veche atestare documentata a locului unde astazi este orasul Cluj provine din anii 107-108, si consta in descoperirea unei borne militare, acesta fiind ramasa de la constructia unui drum strategic imperial.

In momentul de fata, pe langa faptul ca in oras isi desfasoara activitatea cea mai mare universitate din tara, Clujul se evidentiaza printr-o economie destul de puternica pentru tara noastra, dar mai ales prin arhitectura cladirilor construite in acest oras.

Poate ca unii nu vor fi de acord cu ce voi zice acum, dar din punctul meu de vedere atunci cand vorbim despre arhitectura cladirilor la modul general, vorbim despre constructii in Cluj.

Cladirile care sunt acum prezente in Cluj reprezinta o imbinare frumoasa, interesanta, intre arhitectura veche si cea actuala. Aceste constructii fac din Cluj un oras cu o cultura arhitecturala cunoscuta atat la nivel national, cat si international.

Datorita acestor constructii Clujul este unul din cele mai vizitate orase ale tarii de catre turistii straini si nu numai. Uitandu-ne la aceste constructii atat de vechi, dar in acelasi timp atat de valoroase, realizam cat de importanti au fost inaintasii nostri, si cat de mult s-a schimbat modul de constructie al constructiilor, dar si materialele de constructie folosite.

Chiar daca aceste constructii din Cluj nu mai au nevoie de nici o prezentare, fiind cunoscute de marea majoritate a oamenilor nu pot sa nu fac referire despre doua dintre cele mai reprezentative constructii din Cluj:

Palatul Szekey a fost construit in anul 1893 de catre arhitectul Samu Pecz, si este una dintre cele mai reprezentative constructii din Cluj. Desi aceasta cladire este construita in stil neo – gotic, un stil care la acea vremea dar si in prezent facea furori, acest castel atrage atentia prin caramida care acopera atat zidurile cat si ornamentele neo – gotice daltuite in piatra.

Palatul Banfty a fost construit de catre contele Gheorghe Banfty intre anii 1774 si 1785. Influentele baroce folosite in constructia acestui palat ii confera acestei constructii titlul de cea mai reprezentativa constructie in stil baroc din Transilvania!

Deci daca te afli in apropiere de Cluj, obligatoriu trebuie sa incerci sa faci un mic popas si la Cluj. Aceste constructii nu numai ca te obliga sa le vizitezi ci si sa te bucuri de ceea ce insemna arhitectura constructiilor in Clujul de odinioara!

Cu toate ca aceste constructii istorice sunt in centrul atentiei si sunt vizitate de catre sute de mii de turisti, atunci cand vorbim despre constructii Cluj ne referim si la constructiile actuale din Cluj.

Odata cu trecerea timpului, incet dar sigur au reusit sa isi faca loc printre atatea si atatea constructii istorice, si cateva constructii moderne, de bun gust care fac din Cluj un oras care chiar merita vizitat. Daca tot suntem la capitolul constructii moderne nu pot sa nu aduc in discutie construirea stadionului Cluj Arena, una dintre cele mai moderne constructii din Romania!

Asa cum ziceam pe la inceputul acestui articol, Clujul are o economie destul de buna, domeniul constructiilor fiind foarte dezvoltat.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.