Cum depistezi problemele la planetara masinii tale

By | November 29, 2019

Cu totii am auzit, daca suntem conducatori auto, expresia „iti bate planetara” sau ai probleme cu burduful si capul de planetara. In realitate insa, nu toti stim ce presupun aceste simptome si ce efecte ar putea avea asupra autoturismului nostru.

Acesta este si motivul pentru care, majoritatea mecanicilor din ziua de astazi recomanda schimbarea in totalitate a planetarei, fara a se mai chinui sa explice proprietarului motivele si, mai ales, fara sa incerce macar sa remedieze pe rand partile componente ale unei planetare.

Prin urmare, ne-am propus ca in randurile ce urmeaza sa explicam pe scurt modul de functionare al unei planetare si, mai ales, modul in care putem depista din timp problemele aparute, in vederea efecturarii din timp a reparatiilor necesare.

Din punct de vedere al constructiei, o planetara este compusa dintr-un ax metalic, terminat cu un cap planetara si un burduf protector. In principiu, o planetara asigura transmiterea energiei de la cutia de viteze direct la rotile motoare, facand ca acestea sa se invarta, in functie de viteza in care suntem.

Capetele de planetara sunt in fond niste articulatii metalice, fiecare prevazute cu rulmenti, atasate de ax. Acestea sunt protejate de un burduf al planetarei, realizat din cauciuc rezistent. Acesta are un rol hotarator in buna functionare a intregului ansamblu, cele mai multe defectiuni ale planetarei fiind cauzate de acesta.

Potrivit specialistilor, o planetara nu prea are motive serioase sa se strice ori sa fie inlocuita in timpul duratei de functionare a unei maini, cu exceptia unor situatii extreme. Un soc puternic sau un stil de condus defectuos, pot conduce la defectiuni la nivelul planetarei. In rest, partile metalice, realizate din otel de inalta rezistenta, nu prea au cum sa se strice.

Una dintre cele mai vulnerabile componente ale planetarei ese burduful. Practic, aceasta este singura parte a planetarei care nu este metalica, iar defectiunile la nivelul acestui pot avea multe motive.

Unul dintre ele este imbatranirea excesiva. Fie vorbim despre o vechime considerabila a masinii, fie despre conditii extreme de frig si umezeala, toate acestea pot conduce la crapaturi si rupturi ale burdufului de planetara.

Iar defectiunile la nivelul burdufului pot conduce si la alte defecte ale planetarei, in ansamblu. Din acest punct de vedere, trebuie spus ca burduful protejeaza capul planetarei, care este bine uns cu vaselina, pentru o functionare optima.

In cazul ruperii burdufului, vaselina isi pierde caracteristicile si chiar poate fi spalata total de pe componentele protejate, conducand la aparitia ruginii si chiar la ruperea capului de planetara. Alte motive ale defectiunilor pot fi manevrele bruste de miscare a rotilor, ce pot conduce, de asemenea, la defectiuni ale capului planetarei.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.