Sfarsitul iernii incepe deja sa fie zarit, iar Soarele se pregateste pentru sosirea primaverii, una dintre cele mai frumoase perioade ale anului. Langa ea, pe langa ploi, sosesc de obicei zilele insorite care ne dau atat de multa dorinta de a merge la picnicuri si de a pleca de acasa. De aceea, trebuie sa te gandesti la masurile de precautie pe care trebuie sa le iei, inclusiv sa ai ochelari de soare.
Desi multi dintre noi ar putea crede ca aceasta este o alta completare, realitatea este ca nu este asa. Obiectivul principal al ochelarilor de soare este de a proteja ochiul de impactul soarelui, evitand iritarea si roseata.
Cu toate acestea, Colegiul National al Optometristilor Optimi avertizeaza ca “unul din trei ochelari de soare nu trece de controalele sanitare” si, in consecinta, exista un procent ridicat din populatie care nu au modele adecvate.
Dar de unde stim ca ochelarii de soare protejeaza bine? Primul indiciu este prezenta, pe unele dintre arsurile laterale, a siglei Uniunii Europene si o referire la regulamentul UNE EN 1836, care se refera la aceste produse. Acest lucru poate servi ca un indicator ca, de fapt, ne confruntam cu ochelari de soare bine construiti si, mai presus de toate, ca ne vor acoperi de soare.
Acum, exista si alte caracteristici pe care merita sa le cunoasteti inainte de a cumpara o pereche de ochelari.
Ce sa cauti inainte de a alege ochelari de soare
- Protectie impotriva razelor ultraviolete
Acest aspect este fundamental si daca protectia este mai mult sau mai putin ridicata va depinde de activitatea desfasurata. Razele ultraviolete (UV) nu sunt vizibile ochiului uman si sunt impartite in UVB, care poate provoca probleme corneene, si UVA, mai periculoase deoarece pot penetra corneea si cristalinul si pot ajunge la retina, unde pot provoca patologii grave, cum ar fi cataracta.
Gama de ochelari de soare Made in Italia este o alegere buna atat din punct de vedere stilistic cat si din punct de vedere al sanatatii.
- Categoria filtrelor
Un mit larg raspandit este ca, cu cat lentilele sunt mai intunecate, cu atat protejeaza mai mult. Acest lucru este fals, deoarece acest lucru nu este necesar. Acest lucru depinde de filtru.
Filtrul este listat de la 0 la 4, 4 fiind cel mai mare si indicand cantitatea de absorbtie vizibila a luminii; adica luminozitatea, care nu este aceeasi cu protectia impotriva radiatiilor UV. Acest lucru explica de ce o lentila intunecata nu protejeaza neaparat de radiatiile UV, deoarece ceea ce absoarbe sau nu absoarbe radiatia este materialul, nu culoarea.
- Categoria 0:pot absorbi de la 0% la 19% din lumina, sunt utilizate in principal in interior si cu cer acoperit.
- Categoria 1:pot absorbi intre 20% si 56% si sunt utilizate in principal in luminozitatea luminii.
- Categoria 2:sunt capabili sa absoarba intre 57% si 81% din lumina, sunt de obicei folositi in conditii de lumina medie a soarelui, in zilele innorate.
- Categoria 3:sunt capabili sa absoarba intre 82% si 92% din lumina, prin urmare, in conditii de luminozitate destul de ridicate.