Cum sa ingrijesti si sa cresti iedera

By | June 22, 2022

Cum sa ingrijesti si sa cresti iederaIedera hibernica cataratoare, care este originara din Europa, a dat nastere la multe soiuri cu frunze decorative. Dintre acestea, formele pitice, cu frunze frumos pestrite, taiate sau ondulate, sunt foarte potrivite pentru cultivarea in interior.

Soiuri

  • Iedera canarului Hedera canariensis

Originara din Africa de Nord, aceasta iedera nu este foarte rezistenta (pana la -12°C). Poate fi recunoscuta prin tulpinile si partea inferioara a frunzelor tinere acoperite cu peri rosii. Frunzele mari, cu 3 sau 5 lobi, sunt adesea deteriorate de inghet, dar se refac usor. Crengile nu atarna foarte bine si sunt folosite pentru a se tari pe pamant sau pe ramuri joase, pentru a cadea de pe un zid jos etc.

  • Colchis iedera Hedera colchica

Frunzele mari si ovale, ascutite la varf, emana o aroma de rasina atunci cand sunt pliate. Au primit porecla de “urechi de urs” datorita marimii lor si a faptului ca atarna un pic incolacite. La fel ca si specia anterioara, aceasta se taraste mai degraba decat se catara. Poate rezista la temperaturi de pana la -21°C.

  • Iedera de lemn Hedera helix

Salbatica si perfect rezistenta, aceasta iedera este cea mai frecventa in gradinile noastre si singura care creste in interior. Tulpinile sale verzi, apoi maro deschis, poarta frunze lacuite cu 3 sau 5 lobi. Infloreste toamna si apoi produce fructe de padure mici si negre. Exista multe soiuri diferite, care difera in ceea ce priveste vigoarea, forma si culoarea frunzelor.

Cultivarea iederei

Iedera poate fi cultivata in aproape orice tip de sol (cu exceptia celui uscat si fierbinte sau foarte umed) si se simte la fel de bine la soare sau la umbra.

Taierea iederii

Inmultirea este usoara, deoarece tulpinile se inradacineaza singure; este posibil sa se procedeze prin butasi de cap. Taiati ramurile in mod regulat in timp ce cresc pentru a incuraja aparitia unor frunze tinere, deosebit de decorative.

Cultivarea hedera helix in interior

Iedera poate fi cultivata in aproape orice pozitie, dar soiurile pestrite au nevoie de lumina buna. De asemenea, se adapteaza la toate temperaturile, bucurandu-se de o iarna mai racoroasa.

Cum ar trebui sa o ud?

Udati moderat, lasand solul sa se usuce la suprafata intre udari. Aplicati ingrasamant lichid la fiecare 10-15 zile, din primavara pana la sfarsitul verii. Reduceti udarea iarna la temperaturi scazute (10-15°C). Ati uitat sa va udati iedera si radacina s-a uscat? Scufundati planta in intregime intr-un bazin cu apa calda, apoi lasati-o sa se scurga bine inainte de a o pune la loc.

Cand ar trebui sa o replantez?

Replantati iedera atunci cand este prea mica in ghiveciul ei, aproximativ la fiecare 2 sau 3 ani.

Utilizati

Iedera este usor de convietuit si se preteaza bine la asocieri temporare cu plante cu flori mici si la asocieri mai permanente cu alte plante verzi.

Proprietati depoluante

Diferitele tipuri de iedera absorb diversi poluanti si sunt capabile sa elimine 80 pana la 90% din benzen in 24 de ore!

Boli si paraziti ai iedrei

Paianjenii rosii isi invart firele fine sub frunze intr-o atmosfera calda si uscata: inmoaie frunzele, pe si sub frunze.

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.