Judecand cu mintea noastra de adulti, odata cu trecerea anilor, ne dam seama cat este de important sa definim, sa impregnam si sa formam copiilor nostri un caracter si un mod de gandire cat mai eficient.
Perceptia, creativitatea si inteligenta copiilor se dezvolta inca de la etapa plimbarilor in carucioare copii, cand acestia pot interactiona deja cu mediul exterior, ducand la formarea propriu-zisa a unor deprinderi, automatisme sau chiar la auto-cunoastere. Copilul este o fiinta sensibila, ce trebuie tratata cu foarte mare atentie si careia trebuie sa ii acordam intrutotul timpul si resursele de care dispunem.
In mod eronat se considera ca in etapa in care ne plimbam micutii in carucioare copii, acestia nu pot deprinde sau invata nimic. Acest lucru poate fi usor demontat, micutul trecand prin diveste stadii de cunoastere si auto-cunoastere, iar cel mai simplu dintre exemple il constituie contactul cu propriile maini, cu jucariile atasate leaganului sau cel cu pielea mamei sau a celor din jur. Practic copilul exploreaza in permanenta, invata si utilizeaza informatia sub orice forma ar fi primita aceasta (vizual, tactil, auditiv).
Cum putem dezvolta in mod constant creativitatea copiilor? In mod clar nu internetul este solutia la aceasta intrebare, ci, din contra ar trebui sa fie poate ultima. Internetul isi are rolul sau, insa acesta poate ocupa un loc important numai in urma constientizarii si impunerii unui program strict de utilizare.
Odata cu cresterea micutului, exista mai multe metode prin care ii putem dezvolta creativitatea si puterea de reactie. Jocurile Lego, foarte cunoscute mai ales datorita caracterului inovativ, sunt recomandate pentru etapele de formare, mai ales ca prin utilizarea lor ele pot stimula in mod pozitiv judecata si imaginatia micutilor. Este la fel de importanta si comunicarea. Nu ne putem astepta ca un ulcior sa se umple de la sine, va trebui sa ii asiguram acestuia un flux continuu de apa. Acelasi lucru se intampla si in cazul micutilor, acestora fiindu-le necesar un izvor de informatie care sa le alimenteze afluxul de cunostinte.
Cartile sunt o metoda buna de a atrage atentia micutilor. Ei vor fi atrasi de imagini, iar acestea le vor spori curiozitatea. Ca o parere personala, poate generatiile urmatoare vor incerca sa pastreze totusi aceste lucruri, in detrimentul tabletelor si a calculatoarelor, deoarece, de ce sa nu recunoastem, invariabil, cartea reprezinta de fapt primul contact al copilului cu informatia propriu-zisa.
Jocurile de memorare, deprinderea si invatarea culorilor, a formelor geometrice, a cuvintelor, recunoasterea unor obiecte, fac parte din gama jocurilor ce pot dezvolta in mod natural inteligenta unui copil. Trebuie sa ne amintim in permanenta faptul ca, inca de la varste foarte fragede, un copil acumuleaza informatia. De aceea, canalele de transmitere trebuie sa fie foarte generoase, iar informatia trebuie sa aiba, pe langa un caracter distractiv si unul util.
Fireste, alegerea unui joc se va face si in functie de etapele de varsta. Daca inteligenta unui copil este cu adevarat precoce, acesta poate trece la stadiile urmatoare, ajungand chiar si pana la jocuri care stimuleaza increderea in sine, in propriile idei sau in responsabilizare. In acest caz, grija fata de un obiect sau fata de o necuvantatoare poate fi benefica, deoarece impleteste in mod natural sentimentul pur de afectiune manifestat de catre copil (la adresa animalutului), cu raspunderea directa fata de acesta. Atentie insa, acest fenomen trebuie supervizat indeaproape, iar aceasta deoarece orice esec isi poate pune amprenta in mod iremediabil asupra comportamentului si psihicului fragil al unui copil.
Exista o multitudine de jocuri ce pot stimula creativitatea unui micut. Pe de alta parte insa, discutiile permanente pe care parintii le poarta cu micutii lor, fireste, la un nivel specific, pot aduce contributii majore in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor intelectuale ale acestora. Dincolo de acestea, revenind la latura materiala a problemei, exista si o multitudine de site-uri care contribuie in mod direct la o dezvoltare armonioasa a copiilor inca de la varste foarte fragede.
Unul dintre acestea, www.allkids.ro/carucioare-copii, pune la dispozitia oricarui parinte, toate resursele necesare asigurarii unei dezvoltari fizice propice a micutului, lasandu-le acestora mai mult timp pentru a se ocupa de dezvoltarea intelectuala a copilului.
1. Scandalul copiilor de împrumut
2. Cât de importanti sunt tatii in cresterea copiilor?
3. Orăşelul Copiilor a fost deschis ieri de autorităţi şi de Moş Nicolae
4. Clubul Rotary Buziaş le aduce zâmbetul pe buze copiilor din 8 localităţi din Timiş
5. 1.500 de cadouri oferite de Moş Nicolae copiilor din Burdujeni din partea lui Ioan Balan
6. Povestea lui Moş Nicolae, de la protectorul copiilor sărmani la paznicul Soarelui. Care sunt cele mai frumoase tradiţii de Moş Nicolae