Curcuminul produce o recuperare remarcbila in cazul pacientilor cu Alzheimer

By | September 7, 2015

Curcuminul produce o recuperare remarcbila in cazul pacientilor cu AlzheimerTurmericul a fost folosit in India timp de peste 5.000 de ani, acesta fiind, probabil, motivul pentru care, inca si astazi, atat populatiile rurale cat si cele urbane au unele dintre cele mai mici rate de prevalență ale bolii Alzheimer (AD) din lume.

Un studiu recent, realizat pe pacientii cu Alzheimer, a descoperit ca mai putin de un gram de turmeric pe zi, luat timp de trei luni, a dus la “imbunatatiri remarcabile”.

Boala Alzheimer – un rit de trecere modern, ingrijorator de frecvent

Diagnosticarea bolii Alzheimer (AD) a devenit, din pacate, un ritual de trecere in asa-numitele tari dezvoltate. Alzheimer este considerata cea mai comuna forma de dementa, fiind definita ca o pierdere grava a functiei cognitive la persoanele care, anterior, o aveau ireprosabila, dincolo de ceea ce se asteapta de la o imbatranire normala.

Un studiu din 2006 a estimat ca 26 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de aceasta boala si ca, pana in 2050, prevalenta va fi de patru ori mai mare, timp in care 1 din 85 de persoane la nivel mondial va fi afectata de boala.

Avand in vedere amploarea globala a problemei, interesul pentru interventiile preventive si terapeutice sigure si eficiente sunt in crestere, atat in cadrul profesiilor medicale conventionale cat si in cadrul celor alternative.

Recuperari remarcabile au fost raportate dupa administrarea curcuminului

La sfarsitul anului trecut, un studiu remarcabil a fost publicat in revista “Ayu”, intitulat “Efectele turmericului la boala Alzheimer cu simptome de dementa comportamentale si psihologice”. Cercetatorii descris trei pacienti cu boala Alzheimer, ale caror simptome comportamentale s-au “imbunatatit in mod remarcabil”, ca rezultat al consumului a 764 mg de turmeric (curcumina 100 mg / zi) timp de 12 saptamani. Potrivit studiului:

“Toti cei trei pacienti au prezentat iritabilitate, agitatie, anxietate, apatie si doi dintre ei sufera de incontinenta urinara si disfunctii vizual-perceptive. Li s-au prescris capsule pe baza de pulbere de turmeric, iar pacientii au inceput sa prezinte o ameliorare a acestor simptome, fara nici o reactie adversa cunoscuta.”

Dupa doar 3 luni de tratament, atat simptomele pacientilor cat si efortul / sarcina ingrijitorilor lor au scazut in mod semnificativ.

Raportul descrie imbunatatirile dupa cum urmeaza:

“Intr-unul dintre cazuri, scorul MMSE (Examinarea Minima a Starii Mentale) a fost de pana la 5 puncte, de la 12/30 la 17/30. In ceea ce priveste celalalte doua cazuri, nu s-a observat nici o schimbare semnificativa in urma MMSE; cu toate acestea, au rusit sa-si recunosca familia in cadrul unui an de tratament. In fiecare caz, pacientilor li s-a administrat turmeric timp de peste 1 an, nefiind observata o agravare a BPSD ( simptome comportamentale si psihologice ale dementei ).”

Acest studiu ilustreaza cat de puernica poate fi o interventie fizica simpla, folosind o planta culinara testata in timp. Avand in vedere ca turmericul a fost folosit ca medicament si ca ingredient culinar timp de peste 5.000 de ani in cultura indiana, atingand chiar statutul de “Zeita Aurului”, nu ar trebui sa fim surprinsi de acest rezultat.

Intr-adevar, studiile epidemiologice asupra populatiilor indiene arata ca acestea au o prevalenta remarcabil mai mica a bolii Alzheimer fata de natiunile occidentale, iar acest lucru este valabil atat pentru zonele urbane si rurale, cat si pentru zonele ceva mai “occidentalizate” ale Indiei.

Ar putea fi turmericul un motiv important pentru acest lucru?

Proprietatile anti-Alzheimer ale curcuminului

– Anti-inflamator: Curcumina a fost gasit sa joace un rol protector impotriva inflamatiei asociate cu proteina beta-amiloid.
– Anti-oxidativ: Curcumina poate reduce deteriorarea prin proprietatile sale antioxidante.
– Anti-amiloidogenice: Turmericul contine o varietate de compusi (curcumina, tetrahidrocurcumina, demetoxicurcumina si bisdemetoxicurcumina) care pot actiona asupra radacinii cauzei patologice a bolii Alzheimer, prin prevenirea formarii proteinei β-amiloid.
– Neurorestorative: curcuminoizii par sa salveze potentarea pe termen lung (un indiciu al memoriei functionale), afectata de amiloid peptide, si poate inversa daunele fiziologice prin restaurarea nevritelor distorsionate si dezechilibrarea placilor existente.
– Cheleaza metalele: turmericul are o afinitate mai mare de legare pentru fier si cupru, mai degrabă decat zincul, lucru care poate contribui la efectul sau protector in cazul bolii Alzheimer, intrucat distrugerea cauzata de fier poate juca un rol patologic.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.