Cozonacul este considerat a fi un desert traditional romanesc, iar romanii il au mereu pe masa de sarbatori, sau la diferite ocazii speciale.
Ne plac cozonacii din diferite motive, iar in cele ce urmeaza vom discuta despre cozonaci, si veti descoperi cateva motive culese de la lume, datorita caruia se poate spune ca noua romanilor, ne plac cozonacii.
- Ne plac cozonacii pentru ca sunt un “desert traditional romanesc”. Aceasta este parerea multor romani, dar descoperirile arheologice ne arata faptul ca de fapt, cozonacii au fost facuti pentru prima data in urma cu aproximativ 4000 de ani, de catre egiptenii antici.
Au fost descoperite dovezi clare in aceste sens, cum ar fi cuptoarele pentru copt si desenele egiptenilor. Acestia faceau diferite tipuri de paine dospita, indulceau painea cu miere, si se pare ca nu erau straini de cozonac.
Cu toate acestea, chiar daca nu este un desert traditional romanesc ci exista cu mult inainte ca Romania sa existe pe harta, noua romanilor ne place cozonacul. Indiferent ca este vorba despre cozonacul de casa sau despre cozonaci magnum de la Boromir, cozonacul este un desert pe care il avem pe masa de sarbatori.
In afara cozonacilor magnum de la Boromir, putem alege de-asemenea cozonaci Royal de la Boromir, care pot fi cu ciocolata sau cu caramel. Putem sa alegem si cozonaci traditionali de la Boromir. Practic, in functie de preferinte, Boromir Market ne ofera posibilitatea de a alege diferite sortimente de cozonaci.
- Cozonacul este un desert satios. Cu siguranta multi sunt cei care atunci cand se trezesc dimineata, daca mananca una – doua felii de cozonac, nu mai simt nevoia de a lua micul dejun, iar pana pe la orele pranzului nu mai mananca.
Acesta nu este un motiv de ingrijorare insa, dat fiind faptul ca datorita valorilor sale nutritive, cozonacul este un desert satios. In plus, in comparatie cu alte deserturi si cu alte dulciuri pe cae le putem manca in viata de zi cu zi, cozonacul este mult mai recomandat, are mai putine calorii.
- Cozonacul ne aminteste de perioada copilariei. Multi sunt cei care atunci cand mananca o felie de cozonac, mai ales de sarbatori, isi amintesc cu drag de perioada copilariei si de vacantele pe care le-au petrecut alaturi de bunici, la tara.
Perioada copilariei este cea mai frumoasa, iar cei care au crescut la tara si care au mancat cozonac traditional isi amintesc cu siguranta de aceste momente. Acum, cozonacul facut acasa nu mai are gustul celui traditional din perioada copilariei, retetele s-au mai diversificat, iar coacerea nu mai este la fel.
In prezent, cozonacul se coace la aragaz sau la cuptorul electric. Pe cand eram copii insa si mergeam la bunici in vacante, vedeam cum bunicile noastre coceau cozonacii in cuptorul de caramida, acolo unde coceau si painea, pasca.
Tot referitor la perioada copilariei, cei care au copilarit la tara si care au colindat din casa in casa, isi amintesc probabil cum pentru fiecare colinda, au fost rasplatiti cu cate o felie de cozonac. Aceasta era una dintre marile bucurii ale acelor zile de sarbatoare.
Acestea sunt asadar, exemple concrete care ne arata de ce iubim atat de mult cozonacul, si de ce ne place sa-l numim desert traditional.
Chiar daca primii cozonaci au fost facuti acum 4 mii de ani, pentru ca avem cu totii cozonaci in casa de sarbatori, pentru ca de mici am crescut cu acest obicei, multi romani considera ca suntem indreptatiti sa spunem despre cozonac, ca este un desert traditional romanesc.
De aceea, fiecare are sortimentul sau sortimentele preferate de cozonaci, cum ar fi cozonacul magnum de la Boromir de exemplu.