Despre plantarea corecta a cerealelor

By | November 30, 2018

Despre plantarea corecta a cerealelorRata recomandata este de a planta 30-35 seminte pe picior patrat. Daca utilizati o masina de insamantat cu o distanta de sase pana la opt inci, aceasta ar fi de 18 – 23 de seminte pe picior de rand, pentru a planta 30 de seminte pe picior patrat. Adancimea optima de plantare este cuprinsa intre 1 si 1,5 inci. Rata de insamantare ar trebui sa creasca cu 10-15% daca se planteaza in decembrie.

Aplicatiile tarzii ale N (alungire tulpina sau mai tarziu), in general, nu cresc randamentul, dar pot reduce greutatile si pot ajuta in boala foliara. Aplicatiile totale de N de peste 120 de kg  pe acru nu s-au dovedit a fi benefice si pot creste depunerea, reduc calitatea cerealelor si maturitatea lor.

Aplicatiile sulfurale pot creste randamentele pe solurile cu nisip, unde S nu este la fel de disponibil. Fosforul si potasiul sunt esentiale pentru randamentele ridicate ale cerealelor. Un test de sol este metoda cea mai exacta pentru a determina cerintele P si K.

Majoritatea absorbtiei  pentru aceste substante nutritive are loc la inceputul dezvoltarii plantei. Este important ca aceste substante nutritive sa fie aplicate la plantare. Daca folositi pe camp dispozitive de fertilizare si sapare electrice este recomandat sa alegeti sa utilizati si un generator de curent. Varul trebuie aplicat inainte de plantare pentru a atinge pH-ul tinta de 6.

Plantarea intr-un pat de seminte fara buruieni este esentiala pentru stabilirea unui standard de boabe mici. Cea mai buna modalitate de a realiza acest lucru este cu aplicatiile de prelucrare a solului sau de ardere a erbicidului.

In plus, exista cateva erbicide care pot fi utilizate odata ce cultura a aparut, dar cele mai multe trebuie aplicate la inceputul sezonului, inainte de a se produce imbinarea.

Abbey Wick, specialist in sanatatea solului din North Dakota State University, are sase sfaturi pentru recoltarea semintelor dupa recoltarea boabelor mici.

“Culturile de acoperire pot face multe lucruri minunate, dar nu pot rezolva problemele legate de gestionarea reziduurilor la recoltare”, spune o specialista in domeniu. “Cel mai simplu mod este de a face ajustari in combinatie sau de a utiliza un cap de stripping pentru grau. Daca reziduul dvs. nu este imprastiat in mod uniform si formeaza o coaja groasa pe suprafata, poate fi necesar sa rulati o grapa peste reziduu pentru il marunti si chiar pentru a evita fixarea de tulpinile plantelor. Rulati grapa la un unghi de 45 de grade si lasati reziduul sa se usuce, curatati-l cand ati terminat cu intregul camp atunci cand reziduul este uscat. ”

Determinati ceea ce doriti sa realizati cu o recolta de acoperire si care va fi urmatoarea dvs. recolta pe acest camp. “Daca doriti sa folositi umezeala in toamna si primavara si veti merge pe soia in anul urmator, secara este o alegere excelenta. Daca doriti sa creati benzi intunecate pentru a ajuta solul sa se incalzeasca inainte de porumb, folositi un plantator pentru alte culturi de acoperire, cum ar fi fasolea sau inul pe spatii de 22 sau 30 de inci, care vor lasa un rest intunecat pe benzile in care urmeaza sa cultivati porumbul. “

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.