Graul in alimentatia animalelor

By | April 6, 2021

Graul in alimentatia animalelorIn functie de fluctuatia pretului materiilor prime, poate fi avantajos utilizarea graului in dieta rumegatoarelor, ca inlocuitor partial pentru porumb si orz.

Introducere

In mod traditional, macinarea graului produce faina pentru consumul uman, precum si o cantitate semnificativa de subproduse pentru hrana animalelor care pot fi macinate cu o moara electrica pentru cereale Micul Fermier. Graul dur de iarna are in general un continut ridicat de proteine, in medie 13-15%, in timp ce graul alb moale de primavara tinde sa contina mai putin, in medie 11-12%.

Graul „occidental” este un amestec de diverse soiuri cu un continut de proteine ​​in general cuprins intre 13 si 14%. Bilantul de aminoacizi din grau este de obicei mai bun decat cel al majoritatii celorlalte boabe. Este un aliment foarte gustos si usor de digerat, a carui valoare relativa pentru majoritatea animalelor il face echivalentul porumbului.

Ca si in cazul multor alte cereale, graul furnizeaza in primul rand energie sub forma de carbohidrati. Energia disponibila a graului, exprimata ca energie digerabila (DE) sau energie metabolizabila (ME), este mai mare pe unitate de substanta uscata, fata de porumb, decat cea a majoritatii cerealelor majore.

Graul considerat a fi de calitate slaba si, prin urmare, nepotrivit pentru macinare, din cauza deteriorarii cauzate de boli, insecte si inghet, poate fi folosit ca hrana pentru animalele domestice.

Valoarea sa va fi evident mai mica decat cea a graului de buna calitate, valoarea sa exacta depinzand de amploarea daunelor. Acest grau poate fi mai putin gustos decat graul de buna calitate si are o valoare nutritionala mai mica, deci ar trebui sa fie combinat cu alte cereale din dieta.

Unele dintre produsele secundare din grau sunt:

  • Taratele care consta aproape in intregime din invelisul exterior al bobului de grau.
  • Grau rosu format din tarate, germeni, faina si otoni. Contine o cantitate mai mare de faina decat mijlocii si are aspectul unor furaje fine cu particule relativ mai putin maronii decat mijlocii.
  • Grau alb compus din particule fine de tarate si germeni si foarte putina faina scazuta.
  • Faina scazuta, un produs final de macinare compus in esenta din stratul de proteine ​​si particule mici de tarate, germeni si faina.
  • Germenul compus din germenul de grau, extras in timpul zdrobirii.
  • Faina care se foloseste de obicei pentru consumul uman.

Utilizare pe specii

  • Vitele: utilizarea graului la rumegatoare necesita anumite masuri de precautie, deoarece graul este mai probabil ca alte cereale sa provoace indigestie acuta la animalele care nu sunt adaptate la acesta. Problema principala pare sa se datoreze continutului ridicat de gluten al graului, care poate duce la impiedicarea motilitatii. Bovinele pot folosi eficient graul integral, dar conditionarea ii imbunatateste valoarea bromatologica. In general se accepta faptul ca descuamarea, zdrobirea furnizeaza valoarea maxima a alimentelor. In general, macinarea fina reduce consumul de alimente si poate provoca acidoza sau balonare.
  • Ovine: nu este necesar sa macini sau sa conditionezi graul integral destinat hranirii oilor adulte inainte de a-l incorpora in ratie, deoarece aceste specii isi mesteca mai bine hrana. La mieii intarcati timpuriu sau hraniti artificial, granularea imbunatateste gustul graului integral.

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.