Incalzirea pe baza de resurse regenerabile in trecut

By | February 19, 2019

Incalzirea pe baza de resurse regenerabile in trecutAcum pare simplu sa avem energie electrica gratuita insa in trecut energia in sine impunea probleme considerabile prin urmare vom vorbi despre modul in care erau folosite in trecut sursele regenerabile de energie.

Copaci si plantele cu frunze au fost promovate ca un mijloc de control al incalzirii si racirii solare. Cand sunt plantate pe partea sudica a unei cladiri din emisfera nordica sau pe partea de nord a emisferei sudice, frunzele lor asigura umbra in timpul verii, in timp ce ramurile goale permit luminii sa treaca in timpul iernii.  Avand in vedere ca copacii goi, fara frunze umbresc 1/3 la 1/2 din radiatia solara incidenta, exista un echilibru intre beneficiile umbririi de vara si pierderea corespunzatoare a incalzirii pe timp de iarna.  In clima cu incarcaturi semnificative de caldura, arborii de foioase nu ar trebui sa fie plantati pe partea estica a unei cladiri, deoarece acestia vor interfera cu disponibilitatea soarelui iarna. Cu toate acestea, acestia pot fi utilizati pe partea de est si de vest pentru a oferi un grad de umbrire de vara fara a afecta in mod apreciabil castigul solar de iarna.

Aparatele solare folosesc lumina soarelui pentru gatit, uscare si fierbere. Acestea pot fi grupate in trei mari categorii: aragazuri, cuptoare pe panouri si masini de gatit reflectorizante. Cel mai simplu aragaz solar este aragazul pentru prima data construit de Horace de Saussure in 1767.  Un aragaz de baza este alcatuit dintr-un recipient izolat cu un capac transparent. Poate fi folosit eficient cu cerul partial acoperit si va atinge in mod obisnuit temperaturi de 90-150 ° C. Masinile de gatit din panouri utilizeaza un panou reflectorizant la lumina directa a soarelui pe un recipient izolat si ating temperaturi comparabile cu cele de gatit normale. Reflectoarele utilizeaza diferite geometrii de concentrare (vase, sticle, oglinzi Fresnel) pentru a focaliza lumina pe un recipient de gatit. Aceste aparate de gatit ating temperaturi de 315 ° C (599 ° F), dar necesita o lumina directa pentru a functiona corespunzator si trebuie repozitionate pentru a urmari Soarele.

Tehnologiile de concentrare a energiei solare, cum ar fi farfuria parabolica, reflectorul si oglinzile Scheffler, pot furniza caldura de proces pentru aplicatii comerciale si industriale. Primul sistem comercial a fost proiectul Solar Total Energy Project (STEP) din Shenandoah, Georgia, SUA, unde un domeniu de 114 farfurii parabolice a furnizat 50% din procesele de incalzire, aer conditionat si cerintele electrice pentru o fabrica de imbracaminte. Acest sistem de cogenerare conectat la retea a furnizat 400 kW de energie electrica plus energie termica sub forma de abur de 401 kW si apa racita de 468 kW si a avut o depozitare termica de varf . Bazinele de evaporare sunt bazine superficiale care concentreaza solidele dizolvate prin evaporare. Utilizarea iazurilor de evaporare pentru a obtine sare din apa de mare este una dintre cele mai vechi aplicatii ale energiei solare. Utilizarile moderne includ concentrarea solutiilor de saramura folosite in mineritul prin scurgere si eliminarea solidelor dizolvate din fluxurile de deseuri.  Articolele de imbracaminte, hainele  si lenjeria se usuca prin evaporare la vant si in lumina soarelui fara a consuma energie electrica sau gaze.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.