Lanterna – Led vs Incandescenta

By | July 26, 2016

Lanterna – Led vs Incandescenta
Inca de pe vremea in care se discuta despre posibilitatea de retragere de pe piata a becurilor cu incandescenta de la 1 septembrie 2012 multi dintre noi ar fi trebuit sa ne punem mai multe probleme cu privire la inlocuitoarele acestor tipuri de becuri si avantajele sau dezavantajele pe care acestea le au.

Cea mai viabila alternativa pe scara larga la acel moment era reprezentata de becurile economice fluorescente CFL (Compact Fluorescent Lamp), ele fiind si varianta recomandata la acel moment. Alte optiuni erau reprezentate de becurile cu halogen, becurile de tip tub fluorescent si becurile led.

Desi reprezentau cea mai buna optiune la acea vreme, becurile fluorescente s-au dovedit mai putin sigure decat pareau la inceput.

Acestea nu s-au dovedit a fi cea mai buna alternativa, mai ales din cauza faptului ca, fiind de cele mai multe ori reciclate necorespunzator, ele reprezinta un pericol pentru mediul inconjurator, eliminand substante nocive precum mercurul in cazul in care sunt sparte.

Becurile fluorescente au totusi cateva avantaje foarte relevante fata de becurile simple, cu incandescenta. In primul rand ele au un consum de energie mai scazut, cu pana la 80% fata de becurile cu incandescenta de aceeasi putere. De asemenea, ele au si o durata medie de viata de pana la 15 ori mai mare.

Atunci cand vine vorba de lanterne trebuie totusi sa lasam becurile fluorescente la o parte si sa vorbim despre adevaratele optiuni pe care le avem in ceea ce priveste tipul de becuri disponibile.

Principalii competitori in aceasta situatie sunt becurile led si becurile cu halogen. Diferenta dintre acestea este destul de mare, cu diferente foarte mici ea fiind similara cu diferenta dintre becurile led si becurile incandescente. La nivel de consum, becurile led au o eficienta energetica de peste 80% fata de becurile incandescente, ele fiind cu 60-70% mai eficiente decat becurile cu halogen.

Oricat de impresionant este acest lucru, adevaratul atu al becurilor led este dat de numarul de ore de functionare, situat undeva intre 50.000 si 100.000, in functie de tipul acestora. Comparativ cu durata medie de 1000 de ore pentru becurile cu incandescenta si de 2000 de ore pentru becurile cu halogen, becurile led pot lumina de pana la 100 de ori mai mult timp.

Avand in vedere aceste cifre, nu ar trebui sa fie de mirare faptul ca, pentru produsele care folosesc becuri led, cota pe piata este in crestere. Singurul deficit real in momentul actual este dat de pretul destul de ridicat pentru astfel de produse, cateodata nejustificat de mare.

Ne putem astepta, desigur, la ieftiniri succesive a acestor produse. Daca este totusi sa facem acum o comparatie intre o lanterna Led si una de orice alt tip, vom observa faptul ca atat eficienta becului folosit precum si calitatea si durabilitatea acestui tip de produs face a investitia sa fie una buna.

O lanterna Led tipica este mai durabila pentru ca becurile led sunt compacte iar acest fapt face ca intreg ansamblul sa aiba o resitenta crescuta la socuri, ea fiind o alternativa mult mai viabila pe termen lung.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.