Lectura vs jocuri pe calculator

By | July 15, 2015

Lectura vs jocuri pe calculatorAtat lectura cat si jocurile pe calculator au beneficiile lor. Problema este ca in ziua de azi copii nu mai sunt atrasi de lectura aproape deloc, iar cititul este mult mai important.

Lectura imbogateste vocabularul si dezvolta imaginatia, nu provoaca oboseala si este accesibila oricui si oriunde si nici nu necesita sa faci upgrade la sistem.

Avantajele jocurilor pe calculator sunt imbunatatirea reflexelor si prezenta de spirit, de aemena cele educative dezvolta imaginatia, unele pot simula viata reala iar altele iti pot permite sa socializezi cu alte persoane iar aici vorbim de cele multiplayer, in mai multi jucatori.

Spuneam mai devreme ca cele educative dezvolta imaginatia, asta pentru ca exista o multime de joculete si needucative dar care totusi castiga in fata lecturii, iar asta datorita complexitatii jocului, graficii, tematicii, personajelor si actiunile. Sa luam ca si exemplu un joc impuscaturi, ce puteti invata din acest joc? Inafara faptului ca o sa deveniti mai buni la coordonarea mana-ochi ca in rest acestia vor deveni destul de irascibili si nerabdatori datorita vitezei de procesare a comenzilor din joc dar si nereusita in trecerea nivelelor.

Majoritatea copiilor care stiu sa citeasca nu par a fi interesati de aceasta activitatea asimiland-o cu ceva super plictisitor si cu ceva ce numai “tocilarii” o fac. Probleme vine in primul rand de la societate pentru ca subiectele principale de acum sunt ultimele modele de telefoane, laptopuri si nu in ultimul rand jocuri.

Cartile sunt pentru ei numai pentru scoala, si sunt ceva obligatoriu pentru ei. Din punctul meu de vedere ar trebui cu totii sa incerce macar o data sa citeasca o carte, iar alegerea ei nici nu trebuie sa fie dificila caci in ziua de azi o multime de filme sunt facute pe baza unor carti, daca ti-a placut filmul atunci cu siguranta cartea o vei adora.

Copii si oamenii din ziua de azi sunt foarte lenesi, “de ce sa citesc cartea cand pot sa mai astept putin sa vad filmul?”, aceasta este cea mai des intalnita replica pe care o auzim atat din gura copiilor cat si din cea a adultilor. Intradevar unele jocuri pot fi educative si pot sa ajute copii insa acele tipuri de jocuri nu sunt deloc atractive pentru jucatori.

Sunt si jocuri create dupa anumite carti, insa cu siguranta este mult mai frumos sa poti sa vezi imagini, actiuni si personaje, dar mai ales sa poti controla personajele decat sa iti imaginezi tu intreaca scena. Vedeti, prin citit mintea ta este obligatat sa lucreze, imaginatia creste incercand sa creati scenele si personajele potrivit descrierilor din carte, in timp ce in jocuri imagina ta nu poate sa faca fata, totul este redat iar mintea ta nu mai are nici o putere de a schimba imaginile.

Atat copii cat si adultii si adolescentii nu isi dau seama acum de importanta lecturii, modul de exprimare este foarte important, iar cu cat o sa stai mai mult la calculator in jocurile video o sa vedeti cum incet o sa va izolati fata de lume si sa va exprimati sau sa purtati un dialog o sa devina si mai dificil pentru voi.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.