Ai un deadline ce se apropie amenintator, cu pasi repezi, pentru un proiect al unui anumit client. Minutele trec cu repeziciune indreptandu-te catre intalnirea cu clientul tau. Esti pregatit?
Daca esti interesat de design web si seo de cea mai buna calitate, viziteaza-i pe cei de la It Exclusiv.
Odata ajuns la aceasta intalnire cu clientul, doar prezentarea la intamplare a unui anumit design, nu reprezinta calea cea mai buna pentru a obtine un rezultat favorabil, adica aprecierea clientului respectiv.
Exista si alte lucruri pe care trebuie sa le faci de asemenea, pentru a te pregati in vederea intalnirii respective, in asa fel incat propunerea ta de proiect sau design, sa fie bine primita. Pregatirea este cheia.
Trebuie sa cunosti toate detaliile inainte de intalnire, pentru a fi sigur pe tine si pentru a te simti confortabil, exact asa cum ar trebui sa te prezinti si la un interviu pentru job. Astfel, proiectul tau va avea mai multe sanse sa fie luat in considerare.
Incepe cu lucrurile de baza.
Inainte de a incepe sa te gandesti la prezentarea in sine, asigura-te ca ti-ai facut o idee solida despre persoana cu care vei discuta. Cine va fi in camera respectiva, atunci cand iti vei face prezentarea?
Care este scopul final al intalnirii? Cunoasterea audientei este unul dintre elementele cheie in prepararea unei strategii conforme cu nevoile tale.
Daca persoana care te va asculta nu cunoaste foarte multe detalii despre programarea web, despre website-uri si date tehnice diferite, incearca sa adaptezi prezentarea intr-un limbaj mai comun, usor de inteles fie si de catre persoanele care nu au legatura cu domeniul.
Daca in schimb clientul cunoaste destul de bine acest domeniu, trebuie sa-i dai cat mai multe detalii (si date tehnice) despre proiect, in asa fel incat acesta sa poata constata ca esti bine pregatit pe domeniul respectiv, cu alte cuvinte ca esti un adevarat profesionist.
Tonul vocii este si el foarte important si trebuie adaptat in functie de persoana cu care vorbesti, intr-un fel poti vorbi cu presedintele companiei (Ceo-ul) si in alt fel cu un membru al echipei de design, it, etc. Iata cateva moduri prin care te poti asigura ca iti cunosti audienta destul de bine:
• Confirma detaliile prezentarii cu cateva zile inainte si asigura-te ca stii cu cine vei discuta, precum si numarul persoanelor prezente in camera respectiva.
• Verifica compania pe Google si persoanele angajate acolo, pentru a vedea “cum arata” in mediul online. Aceasta abordare te va ajuta sa te simti mai confortabil atunci cand ii vei intalni in persoana, dandu-ti totodata si o identificare vizuala si ajutandu-te sa te conectezi cu audienta intr-un mod corespunzator.
• Recruteaza ajutoare daca ai nevoie. Daca iti vei face prezentarea in fata unui grup relativ mare de persoane, este timpul sa te gandesti daca ai nevoie sau nu de asistenta. De exemplu poti aduce cu tine o persoana care sa manipuleze proiectorul, in timp ce tu explici si arati anumite detalii, etc.
• Trebuie sa ai o atitudine de profesionist dar sa fii receptiv la anumite observatii ale clientului, dand explicatiile necesare ori de cate ori este nevoie.