Masajul LPG sau masajul cu vacuum in studiile clinice

By | June 14, 2017

Masajul LPG sau masajul cu vacuum in studiile clinice
Pentru masajul cu vacuum sau masajul LPG au fost efectuate mai multe cercetari si studii clinice atat pe animale cat si pe oameni pentru a determina efectele acestei terapii.

Intrebarea a ramas aceeasi si anume daca este permisa interpretarea acestor rezultate in ipoteze privind efectele masajului cu vacuum asupra pielii foarte imbatranite si foarte elastice.

Mai multe teorii despre fiziopatologia celulitei au fost formulate in ultimii ani. Aceste mecanisme s-au reflectat in diferitele denumiri date pentru a descrie celulita, de exemplu, liposcleroza nodulului, lipodistrofia gynoida etc. In general, aceste teorii pot fi separate in trei grupe:

• Cresterea continutului de apa, conducand la edem.

• modificare a microcirculatiei locale, cu dezvoltarea progresiva a limfedemului.

• Un aranjament anormal al structurii colagenului in tesut si remodelarea continua a tesutului.

Am fost deosebit de interesati de ultimul grup, deoarece aceste trasaturi au fost strans legate de procesul de cicatrizare a pielii. Perspectivele noi in fiziopatologia lipodistrofiei au considerat productia excesiva de fragmente hialuronan cu greutate moleculara mica in tesutul hipotertrofic de grasime pentru ca joaca un rol important in dezvoltarea celulitei. Aceste fragmente au indus diferite tipuri de fibroza de tesut adipos, din care fibroza primara care a constat in principal din tipuri de colagen I si III. Fibrele de colagen au fost organizate in manunchiuri groase si au creat tensiuni in tesutul gras din jur. Tensiunea a fost dependenta de grosimea fasciculelor si a influentat orientarea fibrelor de colagen. Acest tip de fibroza parea foarte asemanatoare cu cicatricile dermice.

In plus, adipocitele pareau sa joace un rol important in homeostazia epidermica in timpul regenerarii foliculului de par si vindecarea ranilor, subliniind astfel interactiunea constanta a componentelor prezentate in toate straturile de piele.

Toate aceste constatari au sugerat ca rezultatele studiilor clinice care au investigat fibroza tesutului adipos ar putea fi transferate spre cicatrizarea cutanata, dar din moment ce nici unul dintre studiile incluse nu a definit clar diagnosticul de lipodistrofie, atunci trebuie interpretat cu prudenta rezultatul acestor rezultate.

Pana in prezent, fiziopatologia celulitei si a cicatricilor cutanate a fost investigata independent una de cealalta. Constatarile de mai sus au aratat ca mecanismele lor de actiune au fost mai strans legate decat se presupunea. Studiile viitoare in domeniul molecular ar trebui sa vizeze toate straturile cutanate pentru a explora caile de semnalizare implicate in fibroza tisulara in general.

Acum aproape 85 de ani, Howes si partenerii au descris cele trei faze clasice de vindecare a ranilor si anume inflamatie, proliferare si maturizare. Rezultatul final al unei vindecari normale a ranii a fost o cicatrica plana, cu fibroza mica si o contractie minima in cazul ranilor. Inflamatia prelungita, depunerea excesiva de colagen ca urmare a proliferarii continue a fibroblastelor si a apoptozei intarziate a miofibroblastelor a dus la cicatrici hipertrofice, diminuate. Toate tratamentele pentru cicatrizare ar trebui, prin urmare, sa fie indreptate spre reducerea acestor semne.

Marques si colaboratorii a investigat impactul masajului mecanic asupra profilului de exprimare a genelor. O descoperire interesanta a fost ca expresia genelor anti-inflamatorii parea a fi foarte ridicata. Desi acest lucru ar putea explica un anumit raspuns de aparare al tesutului adipos la masaj in acest studiu, cercetarile viitoare ne-ar putea oferi mai multe informatii despre aceste efecte antiinflamatorii.

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.