Portul romanesc-evolutie si tendinte noi

By | May 24, 2019

Portul romanesc-evolutie si tendinte noiPurtarea straielor romanesti a devenit in zilele noastre o tendinta si un adevarat curent etno.

Pe langa imbracarea portului nostru popular autentic ar trebui insa sa imbracam si forma spirituala a acestuia.

Cultura, semnficatia istorica si spirituala sunt din ce in ce mai putin cunoscute in zilele noastre.

Portul popular reprezinta dovada vie a ceea ce au simtit si au trait stramosii nostri.

Atunci cand vorbim de identitatea poporului si de valorile sale nationale, straiele romanesti reprezinta un punct de reper.

Dupa 1990 portul popular si-a recapatat intr-o oarecare masura locul si astfel iubitorii de neam, cultura si frumos s-au intors la traditie.

Camasile si iile lucrate in atelierele Iiana sunt o dovada vie ca mai exista romani care iubesc romani, mai exista dragoste de neam si dorinta de a aduce la lumina cultura unui popor.

Vizitati pentru detalii Iiana!

In randul tinerilor s-au intalnit o serie de iubitori ai culturii si folclorului, care au adus un noua moda, si pentru care purtarea costumului popular sau a iei reprezinta un adevarat trend.

Este de-a dreptul emotionant sa vedem cu diverse ocazii tinerii imbracati in straie romanesti in zile de sarbatoare sau cu ocazia unor evenimente cum sunt nuntile, cununiile sau botezul copiilor.

Se pare ca asistam din ce in ce mai mult la o trezire a viata a traditiilor romanesti, ceea ce insemna pretuire si respect pentru neamul nostru.

Portul national isi are radacinile la inceputuri, odata cu definitivarea procesului etnogenetic, moment de cand practic a inceput sa se dezvolte.

O veche insemnare a portului romanesc este consemnata in Cronica pictata de la Viena, din anul 1358. Aici era descrisa batalia de la Posada, iar in imagini se poate distinge cu claritatea portul autentic al barbatilor.

Acestia purtau camasi lungi stranse in talie cu o centura, pantaloni, care ii recunoastem azi ca fiind itarii si binecunoscutele opinci. Pe cap purtau caciuli din blana de oaie.

Istoria si cercetarile recente duc radacinile portului nostru pana in Civilizatia Cucuteni.

Initial piesele portului romanesc sau camasile purtate zilnic, se confectionau acasa, cu modele si motive care fac parte tot din stiinta si spiritualitatea poporului.

Simbolurile intalnite pe ia romaneasca au legatura cu unele momente din viata omului si au scopul de a – l feri de rele, sau altele fac referire la trecerea spre lumea cealalta.

Dincolo de aceste credinte si de ceea ce mai cunoastem noi azi, se pare ca ia nu si-a pierdut calitatea de a fi imbracata cu drag nici pana in zilele  noastre.

Desi de-a lungul timpul a suferit modificari si transformari costumul popular si indeosebi ia si-a pastrat in linii mari forma.

Unii specialisti sustin ca portul popular s-a pierdut acum o suta de ani din cauza contactului cu lumea moderna.

Se pare totusi ca in lumea moderna mai exista persoane care poarta ia si deci persoane care se preocupa ca aceasta sa nu dispara si sa se produca in ateliere de creatie ca activitate de baza.

Indiferent ca vorbim de femeia din trecut sau de putinele femei care inca mai realizeaza camasa traditionala cusuta de mana, vorbim de persoana care trebuie sa cunoasca punctele de cusatura si arta ornamentarii camasilor.

Croiala iilor variaza de la o zona la alta si asfel ia purtata in Maramures se diferentiaza cu mult de cea purtata in Ardeal.

Ia sau camasa cu altita asa cum s-a mai intalnit in denumiri, face parte din portul stramosesc al femeii si reprezinta legatura vietii din trecut cu timpurile actuale.

Prin motivele si simbolurile inserate in cusaturile uneori deosebit de complicate exprima inca apartenenta la o anumita zona a tarii, la o anumita comunitate si bineinteles starea sufleteasca a celei care o poarta.

De-a lungul timpului ia a fost intalnita atat in vestimentatia de toata ziua la munca gospodariei sau a campului cat si in hainele de sarbatoare.

Unele sate din Romania pastreaza inca vie traditia si imbraca portul popular in ziua de Craciun sau de Pasti, straiele populare reprezentand un mod de viata.

Fiecare ie este brodata cu iscusinta si respecta regiunea geografica a tarii.

Exista inca o mare varietate de motive traditionale cu care se impodobesc iile si fiecare ie are povestea ei, reprezentand intr-o descriere ampla viziunea aceluiasi univers cultural si spiritual.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.