In urma numeroaselor statistice realizate de Protectia Muncii, s-a putut observa ca o buna parte din accidentele produse pe terenurile in care se realizeaza constructii s-au datorat fie din cauza neatentiei muncitorilor, fie datorita unor norme si utilaje de constructii subpare cu cerintele minime pe care ar trebui sa le indeplineasca.
Responsabilitatea pentru aceste incidente cade atat in poala angajatorului, care fie nu a condus un program de instruire complet, fie nu a achizitionat instrumentele potrivite, fie in cea a muncitorilor, care de cele mai multe ori au dat dovada de neatentie la munca.
Utilizarea utilajelor de constructii este mult mai simpla decat s-ar crede, insa tocmai acesti pasi simpli sunt de cele mai multe ignorati, sau uitati. Site-ul Epinvest.ro va lista mai jos o serie de sfaturi si reamintiri pentru cei care lucreaza in domeniul constructiilor, pentru protectia lor si a celor din jur.
1. Conform art. 82 alineatul 2 din Hotararea de Guvern nr. 142/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca, angajatorul este responsabil pentru instruirea noilor angajati pentru posturile acestora. Acest instructaj se va repeta la fiecare revizuire a evaluarilor riscurilor a gruparii.
2. Echipamentele precum masti de suduri, bocanci de piele si altele pentru protectia muncii trebuie pastrate intr-o conditie buna, si verificate dupa fiecare actiune realizata de muncitor. Acelasi lucru este valabil si in cazul utilajelor de mare tonaz, sau a echipamentelor precum hidrofoare, maiuri compactoare, ciocane demolatoare sau placi compactoare. O buna parte din cele mentionate lucreaza pe baza de energie electrica, si necesita o revizuire mai amanuntita dupa fiecare utilizare.
3. Desi pare ceva banal, o mare din accidente se produc in urma alunecarilor. Nu alunecari de teren, sau ceva asemenator, ci pur si simplu un lucrator care a cazut din picioare dupa acestea i-au zburat intr-o alta directie decat cea dorita. Bocancii cu noroi pe talpa, podele nespalate bine, materiale imprastiate pe jos sunt printre cele mai cunoscute cauze.
4. Iluminatia corecta a spatiilor de lucru poate salva atat sanatatea, sau viata, unui lucrator, dar si echipamentele sensibile sau materialele necesare. De exemplu, atunci cand se descarca, sau se incarca saci de ciment, imposibilitatea de a vedea in fata il poate incurca pe angajat, acest riscand nu doar scape sacul, dar poate chiar sa-l scape peste el sau cineva din apropierea lui. Sursele de iluminat sunt una din cele mai importante, dar neglijate forme de protectie a locului de munca.
5. Revenind la instruire, o atentie trebuie acordata nu numai conducatorului utilajului, dar si a utilajului in sine. Mai precis, poate ca soferul nu cunoaste foarte bine lungimea unui camion, sau cat de departe isi poate intinde o macara bratul, iar la o miscare gresita poate rani un numar mare de persoane adunate intr-un loc.
In primul rand, o astfel de adunare nu are ce cauta pe santierul de lucru, indiferent de ocazie, posturile fiecarui lucrator au fost impartie nu doar cu un scop, dar si cu o protectie in minte. In al doilea rand, toate aceste detalii trebuie mentionate in specificatiile tehnice a fiecarei instructii pentru utilaje.
Alte stiri actuale :
1. Muncă forţată şi sclavie pe şantierele CM de Fotbal din 2022
2. Rata şomajului, în scădere, la fel şi locurile de muncă
3. România, locul secund în UE la creşterea lucrărilor de construcţii în luna august
4. Patronatele acuză: Sectorul de construcţii se află într-o fază critică
5. Cum ascund unele firme de construcţii zilierii „sub preş“
6. Salarii peste media judeţului Alba, în industrie şi construcţii. În iulie, erau înregistrate 79.932 de persoane cu loc de muncă