Scurt istoric al liposuctiei

By | March 18, 2016

Scurt istoric al liposuctieiProcedura chirurgicala a liposuctiei a fost inventata in 1974 de 2 chirurgi italo-americani, Giorgio si Arpad Fischer. Radacinile liposuctiei in schimb, dateaza din 1920 atunci cand Doctor Dujarier, un chirurg francez, a executat pentru prima data o procedura chirurgicala de indepartare a grasimii, pe un model, in 1926.

Din pacate, aceasta operatie a avut un rezultat tragic la acea data: pacienta a dezvoltat cangrena la unul din picioare.

Din aceasta cauza, interesul pentru asa numitul body-contouring, a scazut pentru cateva decenii. Folie pentru termocuverta de calitate, poate fi gasita numai pe UtilariSaloane.ro!

In ultima parte a anilor 60, Leon Forrester Theupdijan, un chirurg european, a folosit cateva tehnici primitive de chiuretaj, pentru a indeparta grasimea – totusi, rezultatele nu erau unele foarte bune, au existat sangerari abundente ale pacientului, iar riscurile erau mari.

Ceea ce cunoastem in ziua de astazi prin termenul de “liposuctie moderna”, a inceput de fapt cu o prezentare din 1982 a medicului Yves-Gerard Illouz, un chirurg francez.

Acesta  a prezentat ceea ce avea sa fie denumita mai tarziu operatia sau “metoda Illouz” – o tehnica de suctiune asistata de lipoliza (distrugerea celulelor de grasime) dupa infuzarea unui anumit fluid la interiorul tesuturilor, folosind canula si un aparat cu vacuum.

Illouz a demonstrat rezultate foarte bune, pentru pacientul ce a fost supus interventiei respective. In aceeasi perioada, cativa chirurgi din Statele Unite, au experimentat si ei cu tehnicile de liposuctie, dezvoltand cateva variante ale metodei Illouz, cu rezultate diferite.

In 1985, “tehnica tumescenta” a fost descrisa de medicul Jeffrey Alan Klein, acompaniat de medicul Patrick Lillis, ambii din Statele Unite. Acestia au adaugat procedurii, un volum de lichid ce continea un anestezic local, permitand acestei tehnici sa fie fie realizata sub sedare intravenoasa, in loc de una generala.

Au existat unele ingrijorari cu privire la nivelul ridicat de fluid si in ceea ce priveste potentialul de toxicitate al lidocainei, fapt ce a dus in final la dezvoltarea altei tehnici, de volum mai mic.

La sfarsitul secolului trecut, ultrasunetele au fost introduse si ele in campul medical, pentru asistarea la indepartarea straturilor de grasime, ce era initial lichefiata prin aplicarea energiilor ultrasonice.

Totusi, au existat cateva cazuri de complicatii. In ultimii ani, lipoliza termala a fost introdusa, aceasta avand cateva beneficii in plus fata de tehnicile descrise mai sus.

In ultimele 3 decade, avansurile in tehnologia liposuctiei (si a aparaturii) au permis indepartarea unui numar tot mai mare de celule grase, fara a expune pacientii la sangerari, riscuri sau disconfort, iar acum perioadele de recuperare sunt si ele din ce in ce mai scurte.

Grasimea poate fi folosita in ziua de astazi si pe post de material de umplere natural (natural filler), atunci cand aceasta este luata din anumite parti ale corpului, este curatata si este injectata ulterior intr-o alta zona – de exemplu pentru reducerea depunerilor din parti si emfaza feselor.

Liposuctia este folosita asadar pentru imbunatatirea aspectului fizic al unei persoane si nu pentru a aduce beneficii de sanatate in general. Nu este in nici un caz o tehnica de reducere a obezitatii.

Pacientii vor obtine rezultate foarte bune daca vor adopta un stil de viata sanatos, cu mentinerea unor diete, exercitii regulate si un ciclu bun de somn, in fiecare noapte.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.