Tusea este un reflex care ajuta clar caile respiratorii iritate. Nervii din caile respiratorii sunt stimulati de alergeni, afectiuni medicale, medicamente si alti iritanti, rezultand o expulzare puternica a aerului din plamani.
Ce cauzeaza tusea?
Exista numeroase cauze ale tusei. Cauze frecvente ale tusei includ alergeni precum: polen, praf, parul de animale si mucegaiul. Tusea poate fi provocata si de factori iritanti precum fumatul, inhalarea fumului pasiv, poluarea, vaporii chimici, parfumurile si odorizantele.
Exista unele conditii medicale care provoaca tusea, cum ar fi raceala, fripa, infectiile tractului respirator superior, pneumonia, boala pulmonara obstructiva cronica, cancerul de plamani, emfizem, infectii ale sinusurilor si astmul.
Cand tusea este cauzata de o simpla raceala, atunci siropul Calmotusin poate fi deosebit de eficient in oprirea tusei. O tuse uscata este de obicei rezultatul alergiilor, refluxului de acid, iritantilor precum fumul de tigara si chiar a gripei si a racelii iar pentru gripa si raceala se poate administra Calmotusin.
Tusea umeda este provocata de raceala si gripa dar si de boli pulmonare obstructive cronice. O tuse persistenta sau cronica este una care dureaza mai mult de 3 saptamani si poate fi cauzata de astm, boli de inima, bronsita si tuse convulsiva.
Odata ce a fost diagnosticata cauza tusei si dupa ce a fost exclusa orice afectiune medicala grava care trebuie tratata, simptomele tusei pot fi adesea tratate sau vindecate cu remedii casnice sau cu un Calmotusin. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza remedii pe baza de plante sau suplimente naturale, deoarece unele pot interactiona cu medicamentele pe care le luati.
Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa scapati de tuse:
- Ramaineti hidratat: Beti multa apa pentru a subtia mucusul .
- Inspirati abur: Faceti un dus fierbinte sau fierbeti apa si turnati intr-un vas, indreptati-l spre castron (stati la cel mult 1 metru distanta), asezati un prosop peste partea din spate a capului pentru a forma un cort si inspirati. Opriti-va in orice moment daca va simtiti inconfortabil. Nota: nu faceti acest lucru daca tusea se datoreaza astmului, deoarece aburul poate agrava simptomele.
- Folositi un umidificator pentru a slabi mucusul.
- Siropurile de tuse sau pastilele calmeaza gatul iritat (nu se utilizeaza la copii mici).
- Gargara cu apa sarata elimina mucusul din gat.
- Folositi o perna suplimentara pentru a va ridica capul noaptea.
- Nu fumati si evitati fumul pasiv.
- Evitati iritantii prin inhalare cum ar fi praful, parfumurile sau poluantii.
- Foloseste miere. Poate fi utilizata singura la adulti si copii cu varsta peste 1 an si actioneaza ca un antitusiv.
- Ceaiul de ghimbir calmeaza inflamatia gatului.
- Ulei de eucalipt: Folositi-l intr-un vaporizator sau frecati-va pe piept pentru a ajuta la ruperea mucusului.
- Menta: De cele mai multe ori consumata sub forma de ceai, ajuta la slabirea mucusului din plamani.
- Mentolul care se gaseste in mod obisnuit in pastile, poate calma tusea.
- Radacina de lemn dulce actioneaza ca un expectorant.
- Otetul de mere (diluat sau amestecat cu miere) ajuta mucusul subtire.
- Curcuma poate ajuta la usurarea problemelor digestive si poate ajuta daca tusea este cauzata de GERD.
Ce produse fara prescriptie medicala (OTC) vindeca si calmeaza tusea?
Exista un numar de over-the-counter (OTC) medicamente tuse disponibile pentru a calma sau vindecarea tusei. Exista doua tipuri principale de medicamente care sunt bune pentru tuse:
- supresoare pentru tuse
- expectorante.
Acestea pot fi gasite sub forma de tablete sau sirop de tuse. Supresivele tusei numite si antitusive, blocheaza reflexul tusei pentru a calma tusea. Expectorantii actioneaza prin subtierea mucusului. Singurul expectorant OTC este guaifenesina.
Cand ar trebui sa consultati un medic pentru tuse?
Tusea de multe ori nu este grava, dar in unele situatii ar trebui sa consultati un medic si sa nu incercati sa tratati singura tuse. Daca aveti tuse si urmatoarele simptome, consultati medicul dumneavoastra: cand aveti febra peste 38 de grade, cand tusiti cu flegma galbena sau verde, cand aveti dificultati la inghitire sau probleme de respiratie, cand transpirati foarte tare noaptea, cand aveti respiratie suieratoare, cand tusea se agraveaza in loc sa se imbunatateasca.
Aceste semne si simptome, in plus fata de tuse, pot indica o afectiune mai grava care necesita tratament de catre un medic.