Pierderile de memorie si dificultatile de concentrare rezulta adesea dintr-o acumulare de stres si oboseala, dar uneori si din probleme cu sistemul circulator sau administrarea unor anumite medicamente. De aceea, multe persoane apeleaza la suplimente alimentare pentru memorie.
In general, un supliment de acest tip are in compozitia sa ierburi si plante medicinale indicate pentru stimularea creierului, promovarea functiei sale de stocare a informatiilor si favorizarea capacitatii de recuperare.
Tulburarile sistemului circulator previn, de asemenea, oxigenarea corecta a tesuturilor si hranirea acestora. Din acest motiv, suplimentele sunt formulate cu plante cu actiune antioxidanta, anti-sclerotica si pentru subtierea sangelui.
Ce este memoria?
Memoria este definita ca fiind capacitatea creierului de a retine informatii. Acest proces se desfasoara in 3 faze: prelucrarea informatiilor primite; crearea de inregistrari permanente ale informatiilor codificate si recuperarea informatiilor astfel stocate, ca raspuns la o cerere.
Cel mai comun criteriu pentru clasificarea memoriei se bazeaza pe durata de pastrare a memoriei, identificand trei tipuri distincte de memorie: memoria senzoriala, memoria pe termen scurt si memoria pe termen lung.
Aceasta functie a creierului poate scadea sau se poate deteriora, ca actiune a anumitor substante chimice (poluare,medicamente, droguri); patologii neurologice; leziuni cerebrale cauzate de traume sau din cauza unor mecanisme de aparare psihologica.
Cele mai frecvente cauze ale problemelor de memorie sunt depresia, deoarece incetineste procesele mentale; stresul, care afecteaza capacitatea de a memora si de a reaminti memoria; si in cele din urma imbatranire. Simptomele tulburarilor de memorie variaza de la persoana la persoana.
Suplimente de memorie
Suplimentele naturale de memorie ajuta la contracararea oboselii psiho-fizice si sustin corpul in perioadele de oboseala maxima. Produsul naturist de acest tip poate fi utilizat atunci cand incep sa apara primele semne ale imbatranirii, la examene, cand este necesara mai multa munca intelectuala sau cand ritmul agitat al vietii de zi cu zi nu va permite sa va recastigati energia pierduta. Printre aceste produse amintim:
Ginkgo Biloba: cunoscuta in special pentru activitatea sa asupra circulatiei venoase, arteriale si capilare, planta este utilizata pe scara larga ca diluant de sange, deoarece isi scade vascozitatea, cu efecte benefice, asupra aportului de sange al tesuturilor cerebrale. De fapt, datorita capacitatii de a promova o distributie corecta a oxigenului si glucozei in creier, creste acuitatea mentala, concentrarea, memoria pe termen scurt, capacitatea cognitiva si vederea.
Numeroase cercetari au aratat, de asemenea, ca utilizarea ginkgo-ului contracareaza fenomenele aterosclerozei la varstnici si incetineste progresia bolii Alzheimer.
Frunzele sale contin terpene (ginkgolide B) care imbunatatesc calitatea tesuturilor, in timp ce polifenolii si flavonoidele (ginkgetol, isiginketol, bilabetol, ginkgolida) actioneaza asupra membranelor celulare, stabilizandu-le si contracarand formarea radicalilor liberi.
Adaptogeni vegetali: toate plantele capabile sa actioneze asupra sistemului imunitar, endocrin si nervos si sa imbunatateasca capacitatea organismului de a se adapta la stres si la schimbarile climatice sau sezoniere apartin acestei categorii. Plantele adaptogene cresc rezistenta la oboseala, reechilibreaza functiile metabolice, maresc abilitatile cognitive, contribuind la obtinerea unei imbunatatiri generale a conditiilor psihofizice.
Prin urmare, acestea sunt specifice pentru combaterea, chiar si in scop preventiv, a efectelor negative ale stresului. Ritmul de viata din ziua de azi genereaza tulburari precum anxietate, insomnie, iritabilitate, dificultati de concentrare, dezechilibre alimentare, oboseala si depresie.
Actiunea lor revigoranta si stimulanta asupra sistemul nervos central mareste activitatea electrica a celulelor cortexului cerebral si sunt, prin urmare, indicate in perioade de capacitate redusa de performanta si concentrare, in cazuri de suprasolicitare, in cazul examenelor. Cativa dintre acesti adaptogeni naturali sunt ginsengul, coacazele indiene, goji, lemnul dulce, ganoderma si turmenicul.
Alte suplimente si produse naturiste ce ne pot ajuta in acest sens sunt cele care contin lecitina sau germeni de grau. Pentru a descoperi cele mai indicate suplimente alimentare si remedii ce ne ajuta in imbunatatirea memoriei, site-ul esteto.ro va sta la dispozitie. De asemenea, tot aici puteti gasi si alte tratamente pe baza de plante pentru un numar mare de afectiuni.