Top alimente cu efecte anti-inflamatoare pentru o dieta sanatoasa

By | November 5, 2020

Multe boli sunt cauzate de o dieta necorespunzatoare formata din alimente care genereaza diverse inflamatii in corp, dupa cum ne informeaza site-ul draxe.com, insa din fericire, putem schimba asta mancand anumite alimente care au efecte anti-inflamatoare si tin bolile la distanta.

Totusi, inflamatiile nu trebuie privite ca un rau ce merita sa fie eliminat cu orice pret. In unele cazuri, inflamatiile sunt bune, ca de exemplu cand organismul este bolnav. In acest caz, sistemul imunitar intra in actiune si duce celulele albe din sange in zona problematica printr-un debit sanguin crescut.

Acest debit crescut de sange in zona care sufera poate sa fie insotit si de inflamatie, roseata, senzatia de caldura, durere sau, pur si simplu, disconfort. Inflamatiile care se petrec intr-un organism sanatos nu sunt altceva decat raspunsul organismului la un eveniment intern sau extern, cum ar fi de exemplu, o vanataie, si arata faptul ca zona respectiva este in proces de vindecare.

Totusi, atunci cand exista probleme in organism, sistemul imunitar poate sa fie depasit, ducand la boli autoimune, in care propriul organism incepe sa atace celulele sanatoase din corp. Pentru a preveni caderea sistemului imunitar si aparitia bolilor, trebuie sa avem o dieta echilibrata si sanatoasa.

Poate fi greu sa trecem de la o dieta compusa din mancaruri procesate, alimente grele si mese copioase, dar o putem face incetul cu incetul. In primul rand, ar trebui sa renuntam la felurile de mancare total neechilibrate si sa ne indreptam atentia catre mancarurile din bucataria mediteraneana, recunoscuta pentru servirea de fructe, legume, foarte putina carne rosie (sau deloc) si alimente bogate in omega 3. De prisos sa mentionam ca aceste feluri de mancare nu trebuie sa contina aditivi sau orice alte chimicale.

Verdeturi

Cand vine vorba de a lupta contra inflamatiilor, pare ca verdeturile detin o pozitie de top. Acestea contin antioxidanti care revigoreaza organismul uman si au flavonoizi cu efecte anti-inflamatoare. Daca nu esti un fan al salatelor si iti vine greu sa consumi alimente cu frunze verzi, poti sa incerci sa iti prepari sucuri din ele. Sucurile contin aceleasi minerale si vitamine ca si verdeturile din care sunt preparate.

Sfecla elvetiana este, conform draxe.com, foarte bogata in antioxidanti, vitamina A, C si K, ideale pentru mentinerea sanatatii creierului si pentru protejarea acestuia impotriva stresului oxidativ. Varza chinezeasca bok choy este o alta varianta de antioxidanti, vitamine si minerale si se gaseste si in supermarketurile noastre. Nu trebuie sa gatesti chinezeste ca sa te bucuri de beneficiile acestui aliment; fa-ti pur si simplu o salata de bok choy si vei intelege de ce o recomanda nutritionistii.

Sfecla rosie

Antioxidantul betalaina din sfecla rosie este cel care ii da si culoarea acestei legume si are proprietati anti-inflamatoare. Consumul de sfecla repara celulele afectate de inflamatii si imbunatateste nivelurile de potasiu si magneziu din organism. Un nivel ideal de magneziu este de dorit, in special daca suferi de lipsa de calciu si te chinui sa iei suplimente care sa iti mareasca nivelul de calciu din organism. Pentru a te bucura intr-adevar de cresterea nivelului de calciu, ai nevoie si de magneziu. Atentie, cand iei prea mult calciu din diverse surse, nu doar din suplimente, poate sa fie si din surse 100% naturale, precum alimentele, acesta nu mai este necesar in organism si ajunge sa se depuna pe rinichi, formand in timp pietrele la rinichi; daca in organism exista un nivel echilibrat de magneziu, organismul va procesa mai bine nutrientii din alimentele ingerate.

Telina

Imbunatateste tensiunea arteriala si nivelurile de colesterol, tine la distanta bolile de inima, contine potasiu, vitamine si antioxidanti. Nu doar leguma in sine este benefica, ci si semintele ei si extractul din telina; acestea protejeaza organismul, lupta impotriva infectiilor produse de bacterii si reduc inflamatiile. Cheie unei diete echilibrate este sa combini toate aceste alimente in diverse moduri, prin prepararea de salate sau consumul lor separat in momente diferite ale zilei, pentru a te bucura de avantajele mineralelor si vitaminelor pe care le contin.

Unele dintre alimente, de exemplu, nu sunt bogate in potasiu, dar altele sunt. Pentru a avea un organism sanatos, avem nevoie de cate putin din fiecare din aceste elemente. Daca elementele nu se combina, inflamatiile, respectiv bolile, pot sa apara. Asadar, nu este important doar sa mancam fructe, legume sau verdeturi. Trebuie sa le si combinam, sa stim cand sa le servim (dimineata, la pranz, sau seara) si in ce cantitate sa le consumam. Anumite persoane au nevoie de mai mult calciu, pentru ca si consuma mai mult, altele au nevoie de mai mult fier. Pentru a vedea care sunt exact deficientele tale si ce nevoi alimentare ai, fa-ti niste analize la sange mai intai si mergi la un nutritionist. Si nu in ultimul rand, asculta-ti organismul.

Coacaze

Aceste fructe care seamana cu afinele prezinta un antioxidant special, numit quercetin care are efecte puternic anti-inflamatoare. Quercetin este un flavonoid care se gaseste in fructele de tip bobita, de culoare inchisa, in lamaie si in uleiul de masline. Acest flavonoid lupta impotriva inflamatiilor si chiar a cancerului. Un studiu care priveste consumul de coacaze a demonstrat ca aceste fructe imbunatatesc functiile motorii si memoria si incetinesc declinul cognitiv. Cercetatorii banuiesc ca aceste efecte sunt datorate antioxidantilor din coacaze care reduc inflamatiile din corp si protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ.

Broccoli

Este cu adevarat o leguma minune. Bogat in potasiu si magneziu deopotriva, broccoli contine antioxiodanti care il fac ideal pentru cei care doresc sa urmeze o dieta cu preponderenta bazata pe alimente cu efecte anti-inflamatoare. Flavonizi, carotenoide, vitamine, toate acestea lucreaza impreuna pentru reducerea stresului oxidativ din organism si pentru a lupta impotriva inflamatiilor cronice si riscului de a dezvolta cancer.

Ananas

Daca ai avut curiozitatea sa citesti despre beneficiile ananasului pana acu, stii probabil de faptul ca acesta contine o enzima, numita bromelaina, care este recunoscuta pentru proprietatile sale de a echilibra modul in care organismul raspunde la diverse probleme care pot sa duca la inflamatii nedorite. Bromelaina este adeseori combinata cu quercetin in suplimentele alimentare si are efecte benefice in ceea ce priveste sanatatea inimii. Ananasul tine la distanta formarea de cheaguri ale sangelui, cu alte cuvinte, iti reduce riscul de a face un infarct sau atac de cord.

Si daca asta nu este de ajuns, afla ca ananasul contine si vitamina C, potasiu, mangan, vitamina B1 si numerosi antioxidanti care lucreaza impreuna pentru a tine bolile la distanta. Se poate spune, intr-un fel, ca atunci cand mananci ananas, este ca si cum iei anumite medicamente care amelioreaza simptomele celor mai obisnuite boli cu care ne confruntam astazi. Diferenta este ca ananasul este natural si nu are efecte adverse.

Somon

Acest peste este bogat in omega 3 si alti acizi grasi, reduce inflamatiile si riscul de a suferi de boli cronice, precum artrita, boli cardiace si cancer. In afara de acizi grasi, mai contine si proteine, fosfor, seleniu, vitamina D, vitamina B12, vitamina B6 si vitamina B3, conform site-ului draxe.com.

Nuci

Nucile contin mangan si omega 3, printre alte substante, stimuleaza metabolismul si protejeaza impotriva diabetului de tip II si problemelor cu inima. Unele dintre substantele continute in nuci sunt foarte rar de gasit in alte alimente, asadar consumul de nuci este necesar. Totusi, nucile nu trebuie consumate in exces.

Seminte de in

Sunt o sursa bogata de fitonutrienti si acizi grasi omega 3. De asemenea, contin un anumit tip de antioxidanti, numiti lignani, care sunt polifenoli ce ne protejeaza impotriva imbatranirii premature, au efecte de echilibrare a nivelurilor de hormoni din organism si mentin sanatatea celulelor corpului. Polifenolii sunt cei care sprijina cresterea de probiotice din intestine si pot duce chiar la eliminarea candidei si a infectiilor cauzate de ciuperci din organism.

Inainte de a le folosi in salate, recomandarea este sa incerci sa le rasnesti pentru a te bucura din plin de efectele lor. Asa cum se gasesc ele in pungutele cu seminte de in, sunt destul de greu de ingerat. Daca le pui in salate, semintele de in tind sa ramana pe fundul sau pe peretii vasului in care sunt amestecate legumele. Daca ai norocul ca acestea sa se prinda de frunzele de salata sau de castraveti, rosii, sau orice alte legume folosesti, este ok, insa de multe ori, ele raman pe vas. De aceea, este recomandat sa le rasnesti pentru a ii da tractului digestiv posibilitatea sa le transporte cat mai usor pana in stomac, unde sa fie la fel de usor digerate.

O dieta achilibrata nu este de ajuns daca vrei sa fii sanatos. Si miscarea este vitala. Exercitiile fizice te mentin in forma si te protejeaza impotriva inflamatiilor care nu sunt necesare. O viata activa nu lasa loc formarii de toxine in organism si iti confera posibilitatea de a trai sanatos si cat mai mult timp.

 

Sursa: https://draxe.com/anti-inflammatory-foods/

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.