Tot ce trebuie sa stii despre irigarea cartofilor

By | June 28, 2019

Tot ce trebuie sa stii despre irigarea cartofilorCartofii sunt plante cu radacini de mica adancime, cu sisteme de radacini fin divizate si, prin urmare, sunt sensibile la chiar mici deficiente de apa din zona radacinii. Ori de cate ori planta este supusa unor mici deficiente de umiditate, viteza de crestere este redusa si stresul de umiditate al plantei va afecta atat calitatea, cat si randamentul tuberculilor.

Cultura

Pentru a creste o cultura de cartofi fara stres de umiditate este necesara o indemanare considerabila. Se aplica apa de irigare pentru inlocuirea umiditatii solului utilizata de instalatie in procesul de crestere.

Producatorul trebuie sa estimeze cat de repede se foloseste umiditatea solului de catre instalatie si ce cantitate a fost utilizata, astfel incat sa poata inlocui aceasta umiditate cu irigare.

Mai mult, daca se foloseste un sistem ciclic de udare, cultivatorul trebuie sa prezica acest consum de apa de catre recolta, astfel incat echipamentul de irigare sa ajunga la partea dreapta a culturii la momentul potrivit. Aceste intrebari cheie privind “cantitatea de apa, cat de des” sunt tratate in aceasta nota privind agricultura.

Clima

Rata de utilizare a umezelii de cultura depinde foarte mult de vreme. Intr-o zi fierbinte de vara, cu o temperatura a umbrelor mai mare de 40 ° C si un puternic vant nordic uscat, pierderile de umiditate dintr-o recolta acoperita cu frunze intregi pot fi pana la 12 mm in 24 de ore. La cealalta extremitate, vremea innorata, cu vant mic si umiditate foarte ridicata, poate duce la pierderi prin transpiratie mai mici de 1 mm.

Solurile

Unul dintre multele lucruri pe care trebuie sa le faca solul de cartofi este sa mentina suficienta umiditate in zona radacinii intre caderile de ploaie sau aplicatiile de irigare, astfel incat sa apara un stres de umiditate putin sau deloc. Solurile variaza in functie de capacitatea lor de a face acest lucru, in functie de textura, continutul de materie organica si gestionarea culturilor.

Capacitatea disponibila de apa a unui sol este o masura a cantitatii de apa disponibila pentru cresterea plantelor intre starea sa atunci cand a fost drenata dupa o inmuiere de ploaie sau de irigatie (capacitatea campului) si starea sa cand varsarea permanenta si moartea culturii incep sa apare (punctul de varsare).

Perioadele critice de udare

Mentinerea unei culturi de cartofi la un nivel optim de umiditate pe durata sezonului necesita un grad ridicat de gestionare. Exista anumite etape de crestere in care gestionarea apei este mai critica:

 1. Aparitia. Evitati udarea pentru a “ridica suprafata”. Daca solul este uscat inainte de plantare, trebuie luata in considerare intotdeauna o pre-irigare. Daca recolta este udata fie chiar inainte, fie imediat dupa aparitie, distrugerea bucatilor de seminte si a vinurilor fungice sunt de obicei promovate.
 2. Set de tuberculi. Soiurile de cartof victorian nu stabilesc in mod natural un numar mare de tuberculi. Pentru a incuraja setul de tuberculi, este important sa nu permiteti cresterea temperaturilor solului cu mult peste 25 ° C. La temperaturi mai ridicate, multi mici tuberculi noi initiali sunt reabsorbiti, iar planta poate fi lasata numai cu doua sau trei tuberculi. Apa oferita de o instalatie irigare aplicata in aceasta etapa va mentine temperaturile solului in jos.
 3. Inmultirea. Un mic stres de umiditate in acest stadiu va reduce randamentul si acest lucru se va intampla cu mult inainte de orice semne, cum ar fi o intunecare a culorii culturilor sau varsarea de plante pot fi vazute.

Tensiuni mai severe in acest stadiu vor afecta forma tuberculoasa. Stresul la inceputul stadiului de inmultire va face ca niste tuberculi sa fie indreptati ca o pere la capatul stolonului. Stresul intarziat in cresterea poate provoca un punct la capatul florii. Crapaturile de crestere se dezvolta daca plantele sunt stresate pana cand pielea incepe sa devina ferm tarziu in faza de aglomerare, apoi primeste umiditate abundenta pentru ca tuberculii sa inceapa din nou sa se mareasca.

 1. Apa culturii finale. In timp ce tuberculii se umfla, dimensiunea lor finala poate fi reglata prin controlul umiditatii solului. Daca recolta este udata pana la moartea varfurilor, vor rezulta de obicei tuberculi mari.

Daca se doresc tuberculi cu o greutate specifica mare, este mai bine sa se termine cultura uscata. Aceasta este o practica obisnuita in culturile de cartofi. Cu toate acestea, acest lucru poate fi depasit, in special daca solurile devin atat de uscate incat se incalzesc rapid si provoaca o deteriorare a calitatii gatitului tuberculilor. Unele soiuri, cum ar fi Sebago, dezvolta tulburari ale tuberculilor daca se lasa sa se termine prea uscat.

 1. Irigarea inainte de recoltare. Recoltarea in conditii de sol uscat mareste foarte mult nivelul de distrugere a tuberculilor. Multe lucruri pot fi obtinute prin aplicarea unei irigatii usoare, cu o zi sau doua zile inainte de recoltare, pentru a inmuia bucatile si pentru a imbunatati conditiile pentru echipajul de recoltare si recolta.

Concluzie

Cartofii sunt foarte sensibili la irigare. Irigarea corecta ofera raspunsuri la randament de aproximativ 0,2 tone / ha / mm apa, ceea ce o face extrem de profitabila. Irigarea poate fi, de asemenea, gestionata pentru a minimiza sau a preveni unele boli si pentru a produce tuberculi de o calitate si dimensiune dorita necesare pentru o utilizare specifica.

Be Sociable, Share!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.