Tot ce trebuie sa stii despre uleiul de motor 

By | April 2, 2021

Uleiul este o parte esentiala a durabilitatii motorului. Are multe roluri, cum ar fi asigurarea lubrifierii partilor interne, limitarea coroziunii si acumularea de reziduuri si depozite si, mai presus de toate, contribuie la disiparea caldurii. Shell Helix Ultra 0W este o gama de uleiuri de motor de top care este formulata folosind tehnologia unica Shell PurePlus, oferind un ulei de motor care ajuta in mod activ la mentinerea motoarelor curate. Este pretutindeni si esential! 

Sistemul actual de clasificare pentru uleiuri consta din doua numere sub forma xWxx. Primul indica vascozitate la temperatura scazuta si al doilea indica vascozitate la temperatura ridicata. Fiecare tip de motor functioneaza cu un ulei specific, avand nevoie de o vascozitate specifica. Deci, ce  ulei  alegi? Este uleiul sintetic mai bun decat uleiul mineral asa cum auzi uneori? Toate raspunsurile la intrebarile in acest articol.

Ulei mineral

Uleiul mineral este in mod traditional cel mai utilizat lubrifiant. Provine din rafinarea titeiului, care este el insusi un amestec de hidrocarburi saturate. Moleculele sale au caracteristici lubrifiante variate, atat bune, cat si mai rele. Prin urmare, produsul brut este rafinat pentru a elimina contaminantii naturali, fara a-i elimina insa 100%.

Aditivii se adauga apoi (in mod obisnuit intr-o cantitate de 10% la 15%) pentru a reduce sau elimina efectele nocive ale acestor contaminanti. Principalul sau avantaj este costul, care este mai mic decat uleiul sintetic. Cu toate acestea, se polueaza mai repede si nu este neaparat potrivit pentru motoarele care lucreaza la temperaturi ridicate.

Ulei sintetic 

Uleiul sintetic este un ulei compus chimic, a carui structura moleculara a fost modificata pentru a-i imbunatati performanta, asa cum este si uleiul Shell Helix Ultra 0W. Poate fi obtinut in mai multe moduri:

  •  prin sinteza chimica, din molecule selectate energic.
  •  prin trecerea hidrogenului prin ulei mineral la temperatura ridicata.
  •  prin productie din esteri (substante grase) de origine vegetala sau animala si nu mai din petrol. Acestea sunt cele mai scumpe uleiuri de pe piata.

 

Uleiul sintetic corespunde calitatii maxime pentru ungerea motorului, deoarece caracteristicile sale sunt intotdeauna perfect identice. Isi pastreaza performanta de lubrifiere chiar si la temperaturi foarte scazute (pana la -50°C) sau foarte ridicate (utile pentru motoarele turbo). Vascozitatea sa variaza putin in functie de temperatura si se oxideaza mai putin.

In plus fata de rezistenta la caldura mai buna, fluiditatea sa la temperatura scazuta ajuta la protejarea componentelor motorului la pornire, prin reducerea frecarii. Uleiul sintetic contine „dispersanti” care ajuta la cresterea intervalului de scurgere. Prin urmare, este mai durabil.

Principalul sau defect este  pretul, mai mare decat uleiul mineral. In general, este recomandat pentru conducerea in oras, pentru calatorii scurte punctate de porniri frecvente.

Marea intrebare: ar trebui sa folosesti ulei sintetic sau mineral? 

Fiecare motor functioneaza cel mai bine cu un anumit tip de ulei. Masinile performante sau de ultima generatie vor folosi, in general, ulei sintetic. Acelasi lucru este valabil si pentru motoarele turbo. Modelele obisnuite si vehiculele mai vechi vor functiona bine cu ulei mineral. Este potrivit pentru climele temperate pana la cele calde si pentru vehiculele care utilizeaza in principal drumul. 

Elgeka-Ferfelis este incepand cu anul 2008 importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania, comercializand lubrifianti de cea mai inalta calitate marca Shell: uleiuri de motor si transmisie pentru autoturisme si camioane, lubrifianti pentru aplicatii industriale si vaseline. Aceasta reprezinta cu profesionalism divizia de lubrifianti Shell, oferind tuturor clientilor sai asistenta tehnica necesara pre si post vanzare.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.