O presa pentru forare este cunoscuta si sub denumitrea de piesa pentru piedestal, drill sau presa pentru banca, mai exact bench drill si este o masina fixa care poate sa se monteze pe un stand sau pe o axiala fixata de podea sau de un banc, respectiv masa de lucru.
Modelele portabile care au o baza cu un grip magnetic, si aduna piesele sau resturile care rezulta in urma unor forari.
Aceste tipuri de bormasini sunt formate din baza, coloana numita si stalp si o masa sau o parte de forare controlata in general cu un motor de inductie. In momentul in care cautati astfel de instrumente va recomandam sa va uitati pentru scule electrice de mesterit.
Capul pentru forare poate sa aiba manere de control, maxim 3, care radiaza dintr-un tub central si care in momentul in care e intros misca mandrina si bormasina la verticala, paralel cu axa pe care se afla coloana.
Presa pentru forare este masurata in termen de balansare. Balansarea e definita ca fiind de 2 ori lungimea pe care a avut-o gatul presei si distanta din centru si pana la capatul cel mai apropiat al stalpilor. Spre exemplu, bormasinile de 16 inch au o distanta a acestui gat de 200 de mm.
Presele de forare au un numar mare de avantaje in cazul in care le comparam cu bormasini de mana. Efortul pentru a actiona un astfel de dispozitiv este mai mic pentru a aplica actiuni de forare pe suprafata unui material.
Modul in care se misca mandrina se face prin comutatori cu pinioane ceea ce va da utilizatorilor avantaje mecanice considerabile. Masa pentru lucruri permite utilizarea in paralel a menghinelor care pot sa mentina materialul sau obiectul utilizat actiunea de forare.
Unghiul pentru axul de forare este fixat raportat la masa de lucruri si de aceea se permite efectuarea unor gauri consistente si precise.
Presele pentru forare sunt echipate cu motoare mai puternice, in general cu motoare industriale, doar motoarele masinilor de mana. Aceste masini se testeaza in conditii foarte dure si sunt facute din piese rezistente sau au o durabilitate mare.
Aceasta durabilitate permite si actiuni de forare mult mai rapide si o adancime considerabil mai buna decat cea la care ajung bormasinile de mana.
Pentru cele mai multe prese de forare mai ales pentru cele care au fost concepute pentru a fi utilizate la domiciliul privat, schimbarea vitezei e obtinuta prin miscarea manuala a unor curele in jurul unui cadru sau in jurul unui ax rotativ.
Sunt si unele prese pentru forare care au implementat al treilea ax pentru a creste gama de viteze disponibile ale dispozitivului.
Presele moderne pot sa foloseasca un motor care este capabil sa aiba viteze variabile in concordanta cu un ax. Presele medii cum ar fi cele utilizate in service-uri auto sau in aplicatii sunt in general echipate cu o transmisie care variaza continuu.
Aceste mecanisme se bazeaza pe un diamteru variabil al axului paralel cu utilizarea unei curele mari, heavy duty. Aceasta va da mecanismului si o paleta larga de viteze care pot fi selectate dar si posibilitatea de a schimba viteza.