Primavara a sosit in sfarsit, si pentru multi dintre noi, acest lucru este o mare usurare.
Pentru altii insa, renasterea naturii inseamna revenirea la stranut, tuse, respiratie suieratoare, senzatii de mancarimi si alte simptome deranjante ale alergiilor de primavara, cunoscute de obicei sub numele de febra fanului.
Pentru a te ajuta sa te pregatesti mai bine de sezonul alergiilor si pentru a te bucura mai bine de o primavara linistita, aici sunt cinci lucruri pe care trebuie sa le stii in legatura cu alergiile de primavara.
1. Florile sunt frumoase, multe si probabil nu sunt cauza alergiilor.
Cele mai multe alergii de primavara sunt cauzate de polenul din copaci, nu de flori. Copacii care provoaca adesea alergii, cum ar fi: stejarii, mesteacanii si artarii – au flori mici, sau in cazul copacilor de pin, nici nu exista flori. Copacii care cheltuie energie mai degraba pentru prepararea florilor frumoase decat pentru polen, stiu ca vor atrage insecte, cum ar fi albinele, pentru a le ajuta sa mute cauza alergiilor cu polen dintr-un copac in altul.
In schimb, copacii alergenici trebuie sa produca mai mult polen pentru o mai buna sansa pe ca vantul sa sufle polen de la un copac la altul pentru a le ajuta la procesul de reproducere.
2. Poti dezvolta alergii de primavara la orice varsta, chiar daca nu le-ai avut cand erai copil.
In cazul in care simptomele usoare, cum ar fi raceala continua, nu sunt insotite de febra, s-ar putea sa nu fie o raceala ca toate celelalte. Desi multi oameni dezvolta primele alergii inaintea adolescentei este totusi destul de comun ca oamenii sa dezvolte primele alergii de primavara dupa adolescenta, sau chiar la 30-40 de ani. Uneori, o schimbare de mediu, cum ar fi mutarea de la oras la tara sau invers, poate provoca alergii.
3. Alergiile de primavara incep de fapt in timpul iernii.
Desi de obicei ne gandim ca repornirea ciclului de viata aduce cu sine simptome alergice de temut, acest proces poate incepe mult mai devreme. Acest lucru se datoreaza faptului ca elementul declansator pentru ca plantele sa inceapa procesul de polenizare nu este doar cresterea temperaturii, ci si lungimea mai mare de lumina solara din timpul zilei.
Chiar daca in diverse zone ale tarii inca sunt temperaturi sub limita normala, sezonul alergiilor de primavara este deja in desfasurare.
4. Daca esti alergic la un anumit copac, nu inseamna ca esti alergic in mod clar la toti ceilalti.
Cu toate ca intotdeauna exista o reactivitate incrucisata intre polen si copaci, fiind alergic la unul din ei nu inseamna ca esti alergi la toti. Polenizarea copacilor dupa un model mai mult sau mai putin previzibil si cunoasterea copacilor la care esti alergic, te pot ajuta sa reduci cantitatea de medicamente pe care o folosesti. Cea mai buna cale de a afla ce polen iti declanseaza alergia este de a consulta un medic alergolog care sa te supuna unor teste.
5. Consumul local de miere nu vindeca alergiile
Cu toate ca mierea este sanatoasa, delicioasa si sprijina agricultorii locali este nepotrivit sa consumi miere locala pentru a preveni alergiile locale. Albinele culeg polenul – care contine aceeasi cantitate de substante nutritive ca o fasole – asa ca, in miere nu ajunge prea mult polen.
Concentratia sporilor de polen din miere este scazuta si nu este nici pe departe valoarea pe care medicul alergolog o va oferi unui pacient in timpul imunoterapiei. Tratarea alergiilor cu ajutorul imunoterapiei vaccineaza treptat organismul impotriva alergiilor, prin introducerea unor cantitati mici si regulate de alergen inofensiv. Aceasta procedura este eficienta pentru a construi toleranta organismelor si imunitatea la polen, spre deosebire de consumul de miere.
Inflorirea plantelor nu trebuie sa insemne si inflorirea alergiilor. Cu cat stii mai multe despre alergiile de primavara, cu atat te poti proteja mai bine impotriva simptomelor iritante. Consulta un alergolog pentru a afla mai multe despre cum poti avea o primavara frumoasa fara stranut, mancarimi si respiratii suieratoare.
Cititi mai multe despre alergiile de primavara pe http://bodygeek.ro/alergiile-de-primavara .
1. Şapte afecţiuni care îşi fac de cap primăvara
2. Descoperă beneficiile mesteacănului pentru organism
3. Alergia – mituri despre alergii si adevarul care te vindeca
4. Cum trataţi eficient alergia la polen
5. Alergiile de primăvară la copii. Cum le tratezi şi cum le depistezi?