Uleiurile esentiale: de ce functioneaza?

By | August 17, 2021

Oricine a incercat-o, iti va spune: aromaterapia este o medicina alternativa surprinzator de eficienta! Functioneaza bine si, in plus, functioneaza rapid! Bineinteles, daca vrei sa testezi, poti sa iti creezi un cont doterra. Dar de unde provin multiplele proprietati ale uleiurilor esentiale? Care sunt mecanismele care le fac atat de puternice? Cum actioneaza ele asupra corpului? Ce fac ca uleiurile esentiale care sunt asemanatoare din punct de vedere botanic sa aiba proprietati diferite? 

Un ulei esential este „un produs parfumat, in general de compozitie complexa, obtinut dintr-o materie prima vegetala definita botanic, fie prin distilare cu abur, fie printr-un proces mecanic fara incalzire”. Mai simplu spus, un ulei esential este un extract pur, natural si total obtinut prin distilarea partii parfumate a plantelor sau copacilor aromatici.

Prin urmare, un ulei esential este un amestec complex de molecule aromatice si din aceasta complexitate provin proprietatile si eficacitatea lor.

Fabricatie

Inainte de a vedea cum functioneaza aceste uleiuri esentiale, sa aruncam o privire rapida asupra procesului de fabricatie. Sau mai exact, cele 2 procese:

  • Marea majoritate a uleiurilor esentiale sunt obtinute prin distilarea  plantelor cu  abur. Intr-un alambic, vaporii de apa trec prin materia prima (flori, frunze, crengute etc.) si extrag moleculele aromatice. Acest vapor este apoi racit, ceea ce face posibila obtinerea uleiului esential (precum si a hidrosolului).
  • Citricele sunt putin speciale: uleiul esential este produs in principal in coaja fructului. Nu este nevoie sa distilati, doar  stoarceti mecanic  coaja pentru a colecta uleiul esential.

In ambele cazuri, ceea ce trebuie amintit este ca randamentele sunt foarte mici: este nevoie de cateva zeci sau chiar  cateva sute de kg de materie prima  pentru a obtine 1 kg de ulei esential. O sticla de ulei esential este, prin urmare, un  adevarat concentrat de plante! ( de exemplu, aveti nevoie de cel putin 20 kg de frunze de paciuli pentru a obtine o sticla de 5 ml de ulei esential).

Cum functioneaza uleiurile esentiale?

Constand in principal din  molecule „fine”, uleiurile esentiale patrund cu usurinta in organism.

Pe cale orala sau cutanata, uleiurile esentiale necesita doar cateva minute pentru a trece in fluxul sanguin, iar ingredientele lor active ajung rapid la organele vizate.

Prin inhalare, moleculele volatile ajung foarte repede in centrul olfactiei.

Aceasta  usurinta de penetrare  si  viteza de actiune  explica partial efectele spectaculoase ale uleiurilor esentiale. Dar aceasta nu este singura lor specificitate! Sa aruncam o privire asupra principiilor principale ale aromoterapiei.

Principiile principale ale aromoterapiei

Expertii sunt de acord cu faptul ca eficienta uleiurilor esentiale provine din 3 aspecte:

  • Activitate biochimica: aceasta  este cea mai studiata si mai cunoscuta activitate: anumite molecule care alcatuiesc uleiurile esentiale actioneaza asupra receptorilor biochimici din organism, ducand la actiune terapeutica.
  • Activitate energetica: uleiurile esentiale au potential electronic. Acest lucru nu inseamna ca sunt capabile sa iti repare smartphone-ul, ci ca au un exces sau un deficit de electroni si, prin urmare, au capacitatea de a le schimba cu mediul in care se afla.
  • activitate informationala:  parfumul lor este transmis creierului sub forma de impulsuri nervoase. Anumite arome pot duce la reactii psihologice si chiar fiziologice semnificative. 
Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.