Uniformele medicale colorate si imbunatatirea relatiei cu pacientii

By | February 21, 2022

Uniformele medicale colorate si imbunatatirea relatiei cu pacientiiHalatul medical influenteaza impresia pacientului la consultatie. Asadar, aceasta piesa trebuie sa arate mereu impecabil. Mai mult, echipamentul medical trebuie sa asigure cadrului medical lejeritate in miscari si confort maxim pentru ca acesta sa isi poata desfasura corect activitatea.

Un imprimeu amuzant sau un halat medical colorat pot imbunatati starea de spirit a celui care il poarta si pot calma cel mai fricos pacient.

Ce simbolizeaza culorile pe care le intalnim pe uniformele medicale? Ce rol au acestea si care sunt explicatiile psihologice care stau la baza acestor schimbari?

Cum a ajuns clasicul alb sa fie inlocuit cu diferite imprimeuri si culori vesele?

Principalul motiv care a determinat aceasta schimbare vizeaza efectul pe care culoarea il are asupra starii psihice a pacientului. Pacientii experiementeaza stari de panica, anxietate, agitatie, in special in randul copiilor.

Aceste stari negative se reduc instant, daca personalul medical poarta o uniforma colorata sau cu imprimeuri animate. In consecinta, implicit medicii pediatri au ales sa agate in cui clasicul halat alb si sa imbunatateasca interactiunea cu micii pacienti, multumita halatelor si uniformelor cu modele prietenoase.

  • Culorile influenteaza starea de spirit

Culorile au un impact puternic asupra starii de spirit a pacientului. Galbenul de exemplu, simbolizeaza optimismul, rosul este asociat cu grija, iar verdele sau albastrul transmit o stare de calm si siguranta.

In urma unor studii efectuate, s-a demonstrat ca, cei mai multi pacienti prefera inlocuirea clasicului halat alb si se simt mai dispusi sa comunice deschis daca persoana din fata lor poarta haine vesele care trimit cu gandul la atmosfera calda de acasa. Explicatia este legata de experientele din copilarie, in care doctorii purtau haine albe, dadeau pastile amare si faceau injectii.

  • Culorile indica apartenenta la un anumit departament

Dincolo de impactul psihic pe care il au uniformele medicale asupra pacientilor, personalul medical opteaza pentru piesele cu modele si pentru a fi mai usor de identificata functia pe care o are fiecare sau departamentul de care apartine.

  • Culorile trimit la experiente traite in vremurile copilariei

Halatul alb aminteste copiilor de doctorul care face injectii dureroase si din aceasta cauza, incep sa planga, sa se agite si sa refuze comunicarea. Cele mai multe sectii de pediatrie au inlocuit albul cu imprimeurile colorate si amuzante.

De asemenea, s-a mers si mai departe, iar cabinetele pentru copii sunt decorate azi cu jucarii, tablouri, abtibilduri si desene, care, impreuna cu un set uniforma medicala cu bluza si pantaloni dama cu imprimeu de la DispoTrading.ro amintesc de ambientul linistitor de la gradinita sau de camera de acasa.

Doar asa, copiii sunt distrasi de ceea ce vad in jur, uita ca se afla intr-un cabinet medical, iar dialogul cu ei se desfasoara in cele mai linistite conditii.

Acestea sunt cateva dintre multele argumente care i-au determinat pe cei mai multi medici sa schimbe codul vestimentar si sa dea uitarii halatul alb, rece si neprietenos. Organizarea interna, identificarea rolului si departamentului de care apartine medicul, precum si comunicarea armonioasa cu pacientul sunt motivele prioritare.

 

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.