Poate cu totii, sau daca nu, foarte multi, am auzit de web design, dar putini stiu de fapt ce este reprezinta acest concept. Pentu unii poate suna ca ceva legat de creatie, creativitate web, creare de interfete, postere, imagini modificate etc.
Pentru altii poate inseamna putin mai mult si stiu ca e ceva legat de crearea de site-uri. Desigur, sunt si altii care stiu ce este acest web design, dar pe acestia nu ii vom baga in seama in acest articol, ci ne vom axa pe primele doua categorii, incercand sa explicam ce este web design-ul, detaliind putin tenologiile folosite (HTML5, PHP, CSS, Ajax etc.).
Nu e deloc usor sa fii un web designer bun. Cele mai recomandate variante pentru cineva care cauta sa creeze un site dar nu se pricepe la web design, sunt acelea in care este vorba de echipe de web designeri cu portofolii atractive. O astfel de echipa este It Exclusiv.
HTML-5. Prin intermediul acestui limbaj, texte si imagini se pot prelucra si afisa in continutul unei pagini web. Se pot formata texte, sublinia anumite lucruri, ingrosa, organiza in paragrafe si tot ce tine de editare text. Se pot crea liste, pagina poate fi impartita in mai multe parti distincte. Poate furniza de asemenea informatii care pot fi citite de browser. Acestea sunt metadatele. Ele pot furniza informatii despre utor, titluri, liste, etc.
CSS sau Cascading Style Sheets. Acesta ajuta la formatarea unui document HTML. Modul in care va fi afisat continutul unui site va fi controlat de CSS.
PHP. Codul PHP se introduce in pagina HTML. PHP sau Hypertext Preprocessor se foloseste pentru a crea pagini web dinamice sau pentru a crea aplicatii web interactive. Este unul din cele mai importante limbaje de programare.
MySQL. Este folosit impreuna cu limbaje de programare precum PHP. Cu ajutorul sau se creeaza baze de date. Un alt limbaj este Ajax. acesta este folosit pentru a crea caolicatii web interactive si pagini web mai rapide. Aceasta este o tehnologie foarte buna deoarece transmite cantitati mici de date catre server si nu este nevoie ca site-ul sa fie reincarcat la fiecare actiune a utilizatorului.
Pe langa acestea, alte tehnologii care sunt folosite dar pe care le vom aminti numai, sunt: Javascript, Flash, XML sau CMS.
Avand aceste unelte la distpozitie, un profesionist sau un grup de profesionisti pot crea acel produs final de care sa fii multumit. Insa este esential ca inainte de a alege pe cineva cu care sa lucrezi trebuie sa ii studiezi munca.
Chiar daca apare pe prima pagina in google cand dai un search, trebuie sa il studiezi. Echipa respectiva poate fi una profesionista, dar gusturile difera, iar stilul lor de lucru poate nu va fi pe gustul tau si nu vei fi multumit de rezultat.
Compara cat mai multe oferte si portofolii, si alege-o pe aceea care ti se pare cea ma atractiva din toate punctele de vedere. Sunt banii tai si este vorba de site-ul tau, de locul pe care il vei numi „acasa” atunci cand va veni vorba de lumea virtuala.